Gå til hovedindhold

Spielberg laver sagnomspunden Stanley Kubrick-manuskript om til stor serie

Den største film, vi aldrig har set

benjamin.v.b@hotmail.com
Skrevet af Benjamin Vang Blaakilde


Lige nu er den prestigefulde Berlinale Filmfestival i fuld gang i Berlin. Den tyske hovedstad har i den forbindelse fået fint besøg af mesterinstruktør Steven Spielberg, der som en del af eventet kunne afsløre, at han er i gang med "en stor produktion" til streamingtjenesten HBO MAX.

Ambitionen er at omsætte et storslået filmmanuskript om Napoleon Bonaparte, som aldrig fik en chance på det store lærred, fra selveste Stanley Kubrick. Kubrick er kendt som en af de største og mest indflydelsesrige instruktører i filmhistorien med ikoniske mesterværker som Ondskabens Hotel, Full Metal Jacket, A Clockwork Orange og meget mere.

Kubrick nåede dog aldrig at føre sin Napoleon-film ud i livet, da han gik bort kort efter udgivelsen af Eyes Wide Shut i 1999.

Udsigten til en mini-serie baseret på den ulavede film har været i live i et stykke tid nu, idet Spielberg først annoncerede projektet tilbage i 2013 og har været involveret siden da, mens han har været yderst produktiv på filmfronten. HBO sluttede sig til projektet i 2016, men siden da har der intet nyt været om status på serien. Indtil nu.

LÆS OGSÅ: Steven Spielberg og Stranger Things-skabere slår sig sammen om vild Stephen King-serie

Den oprindelige film var oprindeligt tænkt som Kubricks næste film efter hans skelsættende sci-fi-film Rumrejsen år 2001 fra 1968 og skulle have været en nøje researchet biografisk film om den berømte franske krigsherre Napoleon Bonapartes liv.

Dengang var projektet dog for ambitiøst og dyrt for filmstudier at tage fat i, og med udgivelsen af den anden Napoleon-film Waterloo af Sergei Bondarchuk, der var et stort flop, efterlod det ikke meget plads til, at Kubricks vision kunne lykkes.

Filmen var angiveligt tiltænkt som et massivt foretagende med 40.000 soldater og optagelser, der skulle finde sted rundt om i verden bl.a. i Storbritannien, Rumænien og Frankrig. Filmen skulle på et tidspunkt have haft Jack Nicholson i hovedrollen som den franske revolutionær og Andrey Hepbrun som hans kone Josephine. Kubrick endte i stedet med at arbejde sammen med Nicholsen på 'Ondskabens Hotel' i 1980.

Da filmen blev skrottet, menes Kubrick at have brugt meget af sin research i udarbejdelsen af Barry Lyndon i 1975.

LÆS OGSÅ: Legendarisk serie-skuespiller er gået bort

Spielberg afslørede til Berlinalen, at serien baseret på den skrottede film vil indeholde syv afsnit. Vi ved samtidig, at Stanley Kubricks enke, Christiane Kubrick, vil være producer på serien sammen med hendes bror Jan Harlan.

Opdateringen er lovende, da det betyder, at projektet stadig er på tegnebrættet, men der er stadig lang vej igen.

For øjeblikket tager Spielberg en pause fra instruktørgerningen. Efter hans semiselvbiografiske film, The Fabelmans, har han for nyligt sagt, at han stadig ikke ved, hvad hans næste projekt bliver, og at han vil bruge det næste år på at finde ud af det. Hvad det betyder for den ellers annoncerede 'Buillitt'-film, som Spielberg angiveligt skulle instruere med Bradley Cooper i hovedrollen, vides ikke.

The Fabelmans er nomineret til hele syv oscars og har dansk biografpremiere d. 23. marts.

       Inspiration til hjemmebiografen
 

StreamingGuide nyhedsbrev signup billede

 

Luk (Esc)

Siden kan ikke vises ordentligt

StreamingGuide fungerer ikke optimalt i denne browser. Skift venligst til en anden browser, fx Chrome, Firefox, Safari eller Edge, for at få den virkelige oplevelse.