Gå til hovedindhold

Top 5: Joaquin Phoenix' bedste filmroller

'Napoleon' er aktuel i biografen

josephine@kino.dk
Skrevet af josephine@kino.dk


Joaquin Phoenix er lige nu aktuel i biografen som Napoleon Bonaparte i storfilmen Napoleon, og i den forbindelse genudgiver vi vores liste over den Oscar-vindende skuespillers bedste filmroller.

Filmen følger hans sygelige afhængighed, nærmest besættelse og forhold til hans eneste store og sande kærlighed Josephine og bliver vidner til hans visionære militære og politisk taktiske skakspil med resten af Europas herskere som brikker i spillet om den absolutte magt. 

Du finder Joaquin Phoenix' 5 bedste filmroller herunder:

JoaquinPhoenix02.jpg
Her / UIP ©

5. Theodore i 'Her' (2013)

Vi lægger ud med Spike Jonzes romantiske science fiction-film Her, der viser en både sart og følsom side af kamæleonen Phoenix.

Efter et hårdt brud med sin kæreste, udvikler den ensomme Theodore nu følelser for Samantha. Hun er dog ikke en kvinde af kød og blod, men derimod et operativsystem skræddersyet til brugeren.

Rollen som Theodore er en af Phoenix' mest relaterbare menneskeskildringer, hvor hans hjerteskærende og ærlige portræt rammer dybtliggende følelser i os alle. Måden Phoenix pendulerer mellem den søde forelskelse og den tunge sorg er mesterligt.

Filmen og Phoenix' nuancerede portræt giver stof til eftertanke - både om vores relationer til andre mennesker, os selv og hvordan det er at skabe en identitetsfølelse. 

Se hvor du kan streame 'Her' her.

JoaquinPhoenix03.jpg
Gladiator / Universal Pictures ©

4. Commodus i 'Gladiator' (2000)

Det episke drama Gladiator af Ridley Scott vandt hele fem Oscar-statuetter ud af sine 12 nomineringer, bl.a. for Bedste film og ikke mindst en velfortjent nominering for Bedste mandlige birolle til Joaquin Phoenix. Filmen blev desuden for Phoenix' også en overgang til bl.a. større roller.

Den i dag 47-årige skuespiller mestrer her rollen som den både magtsyge og følsomme Commodus skræmmende godt. Her balanceres der medrivende mellem den bistre og morderiske kejsersøn mod den klynkende kujon, han egentlig er.

Phoenix gav altså den måske nok ellers noget konventionelle skurk et ekstra lag af ubehag. På trods af mange fantastiske roller siden, vil den altid stå som en af hans stærkeste og mest ikoniske.

Se hvor du kan streame 'Gladiator' her.

JoaquinPhoenix04.jpg
Walk the Line / Twentieth Century Fox ©

3. Johnny Cash i 'Walk the Line' (2005)

Med rollen som Johnny Cash i Walk the Line kom Joaquin Phoenix for alvor med i gruppen af Hollywood's leading men. Indtil da havde Phoenix hovedsageligt spillet biroller og ofte karakterer, som bevæger sig på kanten af samfundet.

I rollen som den ikoniske musiker føjer Phoenix en følsomhed og skrøbelighed til sit gribende portræt. I det biografiske drama rammer Phoenix altså plet som den karismatiske country-legende.   

Phoenix, der før filmen aldrig havde sunget, modtog desuden sangundervisning til rollen og sang overbevisende alle filmens numre. Rollen som Johnny Cash indbragte Phoenix sin anden Oscar-nominering i kategorien Bedste mandlige hovedrolle.

Se hvor du kan streame 'Walk the Line' her.

JoaquinPhoenix05.jpeg
Joker / Warner Bros. ©

2. Arthur Fleck i 'Joker' (2019)

Efter Heath Ledgers sublime skildring af Jokeren i The Dark Knight har det været nogle store sko at skulle udfylde for hvem end, der nu måtte iføre sig det skræmmende smil. Hvor Jared Leto faldt igennem som Jokeren, fandt Joaquin Phoenix den helt rette tilgang til rollen som den forpinte Arthur Fleck i Joker.

Phoenix gjorde rollen som Jokeren til en socialt udsat, skrøbelig og utilpasset mand, der tynges af en narcissistisk mor, egne dæmoner og pludselige grin - det med et samfund, der ikke vil acceptere ham.

Phoenix navigerer de mange komplicerede følelser og forskellige personlighedstræk til perfektion, hvor man således sidder med både frygt og sympati for Arthur Fleck aka Jokeren.

Phoenix modtog desuden - og endelig - en Oscar for sin gennemførte skildring af den ikoniske skurk.

Se hvor du kan streame 'Joker' her.

JoaquinPhoenix07.jpg
The Master / UIP ©

1. Freddie Quell i 'The Master' (2012)

I Paul Thomas Andersons mesterværk af en film, The Master, ses Joaquin Phoenix i hovedrollen som den utilpassede krigsveteran Freddie Quell, der kæmper med at omstille sig til livet efter krigen.

Phoenix mestrer rollen med hele sin krop. De pludselige udbrud, den uregerlige opførsel og den lidende adfærd, som Quell døjer med grundet PTSD. En både voldsom, ærlig og følsom præstation.

Quell kunne nemt være blevet en usympatisk karakter, men Phoenix formår altså at spille ham så nuanceret, at man føler med den letpåvirkelige og desperate veteran.

Phoenix modtog sin tredje Oscar-nominering for sin rolle i 'The Master'.

Se hvor du kan streame 'The Master' her.

Inspiration til hjemmebiografen

Vil du have streamingguides og nyheder i din indbakke? Få vores nyhedsbrev.

Ja, jeg accepterer StreamingGuide af kino.dk's markedsføringssamtykke
Luk (Esc)

Siden kan ikke vises ordentligt

StreamingGuide fungerer ikke optimalt i denne browser. Skift venligst til en anden browser, fx Chrome, Firefox, Safari eller Edge, for at få den virkelige oplevelse.