Gå til hovedindhold

Top 5 sjoveste film nogensinde ifølge Danmarks komediekonge

Instruktør Rasmus Heide deler sine yndlingsfilm i genren

christine@kino.dk
Skrevet af Christine Dyrskjøt Elmstrøm


Sommerens store danske komedie Centervagt kan nu se i biografen, og vi har i den anledning mødt filmens instruktør Rasmus Heide til en snak om hans nye film.

Køb billetter til 'Centervagt' her:

Heide, der kan beskrives som Danmarks komediekonge efter succesfilm som Blå mænd, Alle for én, Alle for to og Alle for tre, delte i samme omgang sine absolut favoritkomedier med os, selvom udvælgelsesprocessen ikke havde været nem.

- Det skal siges, at jeg har rigtig mange favoritkomedier. Men jeg skulle jo vælge fem, understregede Heide om afgrænsningen.

Læs om Rasmus Heides all-time favoritkomedier her:

Røvtur.jpg

 

Planes, traines and Automobiles (1987)

- På dansk hedder den 'Røvtur på 1. klasse'. Der var jo noget fantastisk med filmtitlerne i 80'erne, at når de skulle oversættes til dansk, så skulle de gerne hedde noget med "røv". Så vidste folk, at var det en komedie. Det er vi heldigvis kommet væk fra.

- 'Planes, traines and Automobiles' er instrueret af John Hughes, og jeg synes, det er Steve Martin og John Candy i absolut topform. Det er simpelthen to verdensklassekomikere lige, da de var allerbedst.

- Og så synes jeg særligt, at komedien lykkedes med både at være virkelig sjov og enormt rørende med en meget følelsesladet slutning, som giver en lille tåre i øjenkrogen hver gang. Det er en film, jeg bliver ved med at vende tilbage til. 

Halløj i operaen (1935)

 

A Night at the Opera (1935)

- Det her er måske den komedie af alle, jeg har set allermest. Den er med Marx-brødrene, som jeg har dyrket rigtig meget. Deres allerbedste film er ifølge mig den der hedder 'A Night at the Opera' eller 'Halløj i operaen' på dansk. Det var ligesom den anden måde, man kunne oversætte komedietitler på, det var ved at sige "halløj".

- Men 'Halløj i operaen' er sort/hvid og fra 1935, og det gør jo, at nogen vil tænkte, at den gider de ikke at se. Men den er absolut værd at se alligevel.

- Marx Brothers-film kan noget helt særligt, fordi der er de her tre brødre, hvor den ene er stum, og han laver derfor en masse fysisk slapstick komik, som han er rigtig god til. Samtidig har du storebroren med det sjove overskæg, som snakker som et vandfald og er virkelig rap i replikken.

- Så man har både den visuelle og den replikbårne komik, som er virkelig både velskrevet og velleveret. Den kan jeg virkelig anbefale.

Ricky Bobby.jpg

 

Talladega Nights: The Ballad of Ricky Bobby (2006)

- Her er en lidt nyere film med Will Ferrell og John C. Reilly, som er ret overset.

- Filmen er instrueret af den Oscar-vindende instruktør Adam McKay, der vandt sin Oscar for The Big Short. To år efter ’Talladega Nights’ lavede Ferrell, Reilly og McKay filmen Step Brothers, som blev noget mere populær i Danmark.

- Men to år tidligere lavede de altså denne her film, der handler om NASCAR, som jo ikke er en sportsgren, der rigtig findes i Skandinavien. Hvilket jeg tror er grunden til, at filmen heller ikke blev så stor et hit herovre.

- Men det er altså et komisk mesterværk, og den er værd at grave frem. Også fordi at de i den film får besøg af Sacha Baron Cohen, der samme år spillefilmsdebuterede med Borat. Den kan jeg virkelig anbefale.

Monty-Python-and-The-Holy-Grail-40th_640.jpg

 

Monthy Python and the Holy Grail (1975)

- 'Monty Python and the Holy Grail' er måske den første af disse komedier, jeg har set.

- Den er skrevet af alle seks Python'er sammen, og jeg har både skrevet film sammen med nogen og alene, og jeg ved, hvor meget man skal være i sync og kende hinanden godt for at kunne skrive godt sammen.

- At de er lykkedes med at sidde seks personer og skrive den, det skyldes simpelthen, at de var vant til at sidde og skrive tv-episoder sammen efter fem år med 'Flying Circus'. Det er simpelthen et mirakel, at der er kommet så velfungerende en film ud af det. 

Et skud i mørke (1964)

 

A Shot in the Dark (1964)

- Den sidste komedie jeg har valgt, er 'Den lyserøde panter'. Der er lavet 5 Pink Pather-film med Peter Sellers, som er instruerede af Blake Edwards.

- De er allesammen sjove, men jeg synes 2'eren, der hedder 'Et skud i mørket', er den absolut bedste. Den er helt fantastisk. Peter Sellers viser, hvor elegant fysisk komik kan laves.

Inspiration til hjemmebiografen

Vil du have streamingguides og nyheder i din indbakke? Få vores nyhedsbrev.

Ja, jeg accepterer StreamingGuide af kino.dk's markedsføringssamtykke
Luk (Esc)

Siden kan ikke vises ordentligt

StreamingGuide fungerer ikke optimalt i denne browser. Skift venligst til en anden browser, fx Chrome, Firefox, Safari eller Edge, for at få den virkelige oplevelse.