Ulrich Thomsen står på kanten til afgrunden i ny krimiserie
Interview med skuespillerne fra den nye færøske nordic noir ’TROM’
Ulrich Thomsen folder sig ud som journalisten Hannis Martinsson, som drager tilbage til sin hjemstavn, Færøerne, efter et overraskende opkald fra hans påståede datter, hvis liv er i fare.
Da Martinsson ankommer på Færøerne, bliver hans datter fundet død under en hvalfangst. Igennem sin jagt på svar møder Martinsson modstand fra lokalsamfundet, og en gammel fejde ser dagens lys på ny.
StreamingGuide har mødt Ulrich Thomsen og Olaf Johannessen, som begge medvirker i krimiserien TROM, der har premiere den 13. februar på Viaplay. Interviewet byder blandet andet på en snak om færøsk kultur og krimigenren.
I er begge med i den nye færøske dramaserie ’TROM’. Kan I fortælle lidt om serien og jeres karakterer?
Olaf: Altså den handler jo kort fortalt om Hannis Martinsson, som er journalist. Og han er flyttet fra Færøerne, og laver journalistik fra hele verden.
Ulrich: Ja, altså jeg er jo i princippet fra Færøerne. Og jeg undrede mig lidt i starten – skal man så ikke tale færøsk? De fleste taler dansk på Færøerne, men jeg, min karakter, har været væk fra Færøerne i 30 år. Så vi tog en kunstnerisk beslutning, at jeg er taget væk derfra, fordi jeg ikke kunne lide Færøerne, der var sket noget for mig, så da jeg kommer tilbage igen, vil jeg fanden fuckmig ikke tale færøsk, så taler jeg dansk. Jeg tager derfra og bliver pludselig kontaktet af min datter, som jeg ikke anede jeg havde. Og hun har problemer, hun vil gerne tale med mig og vil have mig derop til Færøerne.
Olaf: Så det er Hannis’ møde med Færøerne igen. Så sker der det, at hans datter dør på mistænkelig vis. Så derfor bliver der også en kriminalopgave, som han blander sig i. Og det fører til efterforskning af min karakter, Ragnar í Rong, som er en driftig erhvervsmand og overhoved for en kristen menighed, så han har tråde ud i hele det færøske samfund. Og der er flere tråde der peger på at han på en eller anden måde er involveret. Ikke nødvendigvis i mordet, men i noget Hannis’ datter efterforskede.
Hvad betyder ’TROM’?
Ulrich: Det betyder et eller andet, noget som er så, altså noget som er lidt fordækt, tror jeg.
Olaf: Jamen ’TROM’ betyder bjergkant eller afgrund, at man står på kanten. Der er mange der står på kanten i denne serie.
Hvad synes I er de væsentlige temaer og problematikker i serien?
Olaf: Det er en beskrivelse af det færøske samfund lige nu, og så selvfølgelig verden i form af naturen, hvordan vi forholder os til naturen, og hvad vi gør med naturen. Det har også været hovedfatteren, Torfinnur Jákupssons, idé med det.
Ulrich: Og så er der noget med fiskeindustrien og korruption. Jeg synes, det var lidt sjovt, at de berørte nogle af de der ting, som er så ultra-færøske, og som er lidt betændte i forhold til resten af verden. Og jeg synes, at det var lidt spændende, at man ligesom brugte det lidt kritisk. Men Færøerne er jo en fiskeindustri, nok den største i verden i forhold til størrelsen. Der er rigtig mange penge i det.
Olaf: Ja, og det er virkelig ambitiøst anlagt fra færøsk side. Så jeg håber, at det kan fungere som en eller anden slags lokomotiv, at det kunne være med til at trække fokus mod Færøerne.
Har I så læst nogle af Jógvan Isaksens bøger?
Ulrich: Nej. Det har jeg ikke fordi filmoplægget er så anderledes. Altså hovedkarakteren hedder det samme, ellers er plottet noget helt andet. Så de har købt rettighederne til bøgerne, og så frit fortolket dem. Sådan er det jo typisk med bøger, en bog og et filmoplæg er jo typisk ikke så ens. Ligesom Jussi Adler bøgerne – bøgerne er jo bøgerne og filmen er jo filmen.
Olaf: Og så er der jo sådan, at det ikke er filmatiseringer af bestemte bøger. Torfinnur Jákupsson har fået frit lejde til at lade sig inspirere af bøgerne. Jeg tror, han selv har sagt, at første sæson er fire romaner der ligesom er sat sammen, plus hans eget digteri inde over. Så man kan sige, at miljøet er taget fra Isaksen, og så har Torfinnur selv skabt sit. Så derfor ville det ikke give så meget decideret at kaste sig over bøgerne. For det ville måske låse for meget i karakterarbejdet.
Regner I med, at der kommer flere sæsoner, eller er det en afsluttet fortælling?
Olaf: Det tror jeg alle håber. Men der er man afhængig af så mange ting – kalendre der skal passe sammen, økonomien skal på plads, osv. Men der er helt klart lyst til det.
Ulrich: Altså de har talt om en sæson 2, det ved jeg de har. Men jeg ved ikke hvor langt de er med det. Jeg kunne forestille mig, at Viaplay vil se, hvordan det her går. Men der er jo bøger nok. Men jeg har faktisk læst en pilot på 2. sæson.
Hvordan synes I, at ’TROM’ adskiller sig fra andre krimiserier?
Olaf: Jeg håber, at der kommer noget nyt ud af det. En ny tone, en ny stemning.
Ulrich: Den adskiller sig selvfølgelig fordi den foregår på Færøerne. Det er jo deres første egenproduktion, så det er nyt for dem. Men Færøerne er underfortalt rent filmisk, så på den måde udskiller den sig.
Olaf, hvordan var dit samspil med Ulrich, og hvorfor tror du, Ulrich er så populær i de klassiske krimiroller som den lidt forpinte mand?
Olaf: Det var dejligt. Vi kender jo hinanden lidt fra før. Der var stor gensidig respekt og nysgerrighed, så det var super. Ulrich er 100% til stede i det, han gør. Altså der er et nærvær, og han er generøs i det, han gør i samspillet. Han er meget dedikeret. Han kan måske godt virke lidt reserveret, men det er han overhovedet ikke. Han er bare meget koncentreret om den opgave, han skal lave – og det smitter 100% af.
Hvordan var det at filme på Færøerne? Fik I lavet lidt sightseeing eller smagt færøske delikatesser?
Ulrich: Jamen det var en udfordring. Det er jo flot, men vejret skifter hele tiden. En scene tager typisk et par timer, og i løbet af et par timer havde man 15 forskellige årstider – hagl, tåge, blæst, høj solskin, regn, og så tilbage til sne. Det er irriterende at filme i, for tiden går med det, og det er også derfor, man filmer så lidt deroppe. Men udover det var det sjovt, og jeg har jo aldrig været der før. Men på fire måneder så har man været der. Man kører halvanden time den ene vej og tilbage igen, og så har du set det hele.
Olaf: Altså der var jo et islandsk filmcrew, som var på de fleste a-produktioner, der var meget festlige, og gerne ville opleve alle mulige ting. Det er jo altid sjovt at se ens egen kultur gennem andres øjne.
Ulrich: De har jo en restaurant, der hedder ’Koks’, en Michelin restaurant. Meget speciel, og der fik jeg dem til at lave en vegansk menu. Det var rigtig lækkert. Og så var det sådan et hus, der lå ad helvedes til ude på en mark, og så kørte man derudaf. Og så stod hele køkkenet linet op og hilste da man gik igennem restauranten.
- Født den 6. december 1963 i Odense
- Uddannet på Statens Teaterskole 1993
- Thomsen fik sit store gennembrud i 1998 med filmen Festen af Thomas Vinterberg
- Hans filmografi indeholder film som Brødre, Adams Æbler, Hævnen og Marco effekten
- Thomsens CV tæller også serier som Banshee, The Blacklist og Forhøret
- Han har vundet 2 Bodilpriser og 4 Robertpriser
- Foto: StreamingGuide
- Født den 8. juli 1961 i Torshavn, Færøerne
- Uddannet ved Odense Teaters skuespillerskole 1986
- Han er kendt fra flere store hovedroller på de skrå brædder bl.a. i 'Jeppe på Bjerget', 'Cyrano de Bergerac' og 'Faust'
- Har modtaget 2 Reumertpriser og 1 Robertpris, og så er han også Ridder af 1. grad af Dannebrog
- Johannessens CV tæller flere serier som Forbrydelsen, Broen og Bedrag
- Foto: StreamingGuide