Gå til hovedindhold

WandaVision: Hvad pokker foregår der og hvorfor?

Vi kigger på nogle af Marvel-seriens mange spørgsmål

daniel@kino.dk
Skrevet af Daniel Bentien


Advarsel: Artiklen indeholder spoilers fra WandaVision episode 1 og 2.

I fredags var der streamingpremiere på WandaVision, der er den første serie i det store, filmiske Marvel-univers, vi kender fra biografen.

WandaVision handler om de to superhelte, vi kender fra Avengers-filmene, Wanda Maximoff alias Scarlet Witch og Vision, der som bekendt har knyttet et tæt, romantisk bånd. Vision måtte dog lade livet i Avengers: Infinity War, da Thanos hev en af evighedsstenene ud af hans hoved.

Serien har dog vist sig at være markant anderledes end fx Avengers, Iron Man og de øvrige MCU-film. For ud over at være optaget i sort-hvid og det gammeldags 4:3 billedformat, hober spørgsmålene om, hvad der foregår, og hvorfor, sig op.
 

WandaVision

Hvad foregår der egentlig?

Efter at have set de to første afsnit, er man faktisk ikke helt sikker på, hvad der egentlig foregår. Vi ved, at Wanda og Vision befinder sig i en lille, amerikansk forstad ved navn Westview. Vi ved, at de forsøger at leve en relativt normal tilværelse udadtil, men gemmer på de superkræfter, vi kender fra Marvel-serien: Wandas evne til at manipulere med stort set hvad som helst, og Visions kombination af maskine-intelligens, flyvning og evne til at gå igennem vægge. Omgivelserne er bl.a. deres nabo Agnes, der næsten er hysterisk venlig (og bagtalende om hendes mand).

Men hvorfor er det lige, at de befinder sig i noget, der minder om en amerikansk sitcom fra 1950erne, komplet med dåselatter og vandede vittigheder? På bedste censurvis sover de i hver sin seng, men ender dog med at skubbe sengene sammen. De udfører et tryllenummer, hvor Vision på morsom vis har fået et tyggegummi galt i sit indre maskineri, og det medfører adskillige lige-ved-og-næsten-øjeblikke, hvor han er tæt på at afsløre deres superkræfter for omverdenen.

Vision er i forklædning, når han går på arbejde og forsøger at imponere chefen, Mr. Hart, selvom han ikke helt præcist ved, hvad virksomheden foretager sig. Det er som taget ud af en Chaplin-film. Ved en senere middag for netop Hart og hans kone, hvor Wanda får lov at vise sine heksekunster frem, ender det med et af de første tegn på, at der er noget galt: Chefen får noget galt i halsen og er ved at kvæles, hvorefter hans hustru går i selvsving og på næsten robotagtig vis gentager den samme sætning igen og igen uden at røre en finger for hjælpe. Først da Vision bruger sine superkræfter og hjælper chefen på benene igen, kan aftenens begivenheder fortsætte. Mr. Hart siger tak for mad og giver en forfremmelse. Øhhmm, hvad?
 

Story of M

House of M

Westview er helt klart en konstruktion af en eller anden art. En eller anden kan være i koma eller en avanceret drøm. Den mest oplagte forklaring ligger i tegneserie-fortællingen House of M, hvor Wanda netop skaber en alternativ virkelighed efter at have fået et nedbrud ovenpå tabet af sine børn. Det konstruerede univers heri sluger alle X-Men og Avengers ind for at give dem perfekte liv, men konsekvenserne er katastrofale.

På den anden side er der momentvise øjeblikke, hvor Wanda heller ikke har nogen idé om, hvad der foregår. På et tidspunkt hører hun en stemme i radioen, der lyder ”Wanda, hvem gør det her ved dig?”. Formentlig kommer stemmen fra FBI-agenten Jimmy Woo (Randall Park), og Wanda virker lige så forvirret som os. Samtidig begynder hun at se farver, som også ser ud til at komme bag på den ellers mægtige superhelt.
 

WandaVision

S.W.O.R.D.

S.W.O.R.D. er endnu en af Marvels organisationer, der bruger smarte forkortelser for at gøre mere uspiselige navne mere spiselige. Her står det for Sentient Weapon Observation Response Division (eller Afdelingen for observation af våben med bevidsthed), hvilket er et slags agentbureau af folk, der sørger for, at superhelte og skurke ikke misbruger deres kræfter. Deres symbol går igen i serien og ses bl.a. i slutningen af episode 1, hvor en ukendt skikkelse ser sitcomshowet WandaVisions rulletekster på en tv-skærm og tager noter.

Vision er i grunden et system, der er kommet ud af kontrol, og Wanda er resultatet af et HYDRA-eksperiment. Ergo to ”våben med bevidsthed”, der er kommet ud af kontrol. S.W.O.R.D. kunne derfor snildt have dem i deres sigtekorn for at holde dem fanget i den her alternative virkelighed, men hvem ved? HYDRA viser i øvrigt også sit klamme ”ansigt” i en af de to tv-reklamer, der vises umiddelbart usammenhængende med den øvrige handling i de to episoder (den anden namedropper Stark Industries).
 

Avengers: Age of Ultron

Wolfgang von Strucker

Selvom han mister livet i Avengers: Age of Ultron, lever Baron Wolfgang von Struckers gerninger videre. Det er ham, der foretog eksperimentet på Wanda, og det er ham der infiltrerede S.H.I.E.L.D. i årevis. Samtidig står han i tegneserien bag en ubehagelig underafdeling af HYDRA, der primært fokuserede på videnskabelig forskning, og som går under navnet Advanced Idea Mechanics (A.I.M.). Af en eller anden grund går deres medlemmer klædt i noget, der minder om biavlerdragter, og det er præcist sådan en gut, vi ser med S.W.O.R.D.-logo på ryggen i løbet af andet afsnit.
 

WandaVision

Monica Rambeau… vi mener: Geraldine?

Et af de nye ansigter, Wanda møder i løbet af de to første afsnit, er en kvinde ved navn Geraldine. Hun virker som et af de mere normale mennesker, som også finder den pågældende forsamling af forstadskvinder ret anstrengende. Men skuespilleren bag Geraldine, Teyonah Parris, skal i virkeligheden spille en karakter ved navn Monica Rambeau, så Geraldine er bare et dække.

Monica er datter af Maria Rambeau, som vi mødte i Captain Marvel. I en featurette er det blevet afsløret, at Monica arbejder for S.W.O.R.D., så hun har formentlig et godt kendskab til, hvad der foregår. Hvorvidt hun er på Vision og Wandas side, er derimod mindre sikkert.

Det var nogle af de mange spørgsmål, der har hobet sig op i løbet af de første to afsnit af serien. Vi ser frem til at blive endnu mere forvirrede, og måske endda få nogle svar, i løbet af de kommende måneder.

WandaVision kan ses på Disney+, hvor der udkommer nye episoder hver fredag.

       Inspiration til hjemmebiografen
 

StreamingGuide nyhedsbrev signup billede

 

Luk (Esc)

Siden kan ikke vises ordentligt

StreamingGuide fungerer ikke optimalt i denne browser. Skift venligst til en anden browser, fx Chrome, Firefox, Safari eller Edge, for at få den virkelige oplevelse.