Gå til hovedindhold

De 10 bedste LGBTQ-film det sidste årti

Glædelig Pride!

Skrevet af Redaktionen


I forbindelse med de biografaktuelle kærlighedsdramaer Supernova og Sommeren '85 samt naturligvis Pride Week, peger vi på 10 af de bedste LGBTQ-film fra de seneste 10 år.

Læs mere om Supernova og køb dine billetter her:

Læs mere om Sommeren ’85 og køb dine billetter her:

Der findes et væld af titler, man her kan pege på i LGBTQ-sammenhæng - naturligvis også film af endnu ældre dato end fra 2011 til 2021. Vi har derfor også måttet skære nogle favoritter fra. Ikke desto mindre synes vi bestemt, at de 10 følgende film alle er mere end værd at se eller gense.

Herunder 10 af de bedste LGBTQ-film de sidste 10 år du kan streame lige nu:

Girl (2018)

Girl (2018)

Det belgiske drama handler om Lara, der er fast besluttet på at blive professionel ballerina. Lara får støtte af sin far - og hun kaster sig snart ind i det med liv og sjæl på en ny skole.

Men danserinden mødes af modstand, idet hun er født med en drengekrop, hvilket ikke passer ind i rollen som ballerina og i balletmiljøet.

'Girl' vandt hele fem priser til Cannes Film Festival, bl.a. til instruktør Lukas Dhont og hovedrolleindehaveren Victor Polster. Dramaet er både Dhont og Polsters spillefilmsdebut som henholdsvis instruktør og skuespiller.

Du kan streame Girl her.

Moonlight

Moonlight (2017)

Den smukt fortalte 'Moonlight' er historien om den unge mand, Chiron, fortalt gennem tre definerende nedslag i hans liv: Barndom, ungdom og voksenliv.

Chirons kamp for at finde sin plads i tilværelsen formes af de mennesker, han møder og af de øjeblikke, han gennemlever i et af Miamis hårdt belastede kvarterer.

Fra en ludfattig barndom med grov mobning og en opvækst hos en crack-afhængig mor over ungdommen, hvor vold og spørgsmål om seksualitet presser sig på, til et voksenliv hvor han må genforhandle sin identitet og tage ejerskab over sit eget liv.

'Moonlight' er skrevet og instrueret af Barry Jenkins, der har en stor fremtid i vente. Han vandt en Oscar for Bedste adapterede manuskript, og selve filmen modtog Oscaren for Bedste film.

Du kan streame Moonlight her.

Adèles liv - kapitel 1 & 2

Blue is the Warmest Color (2013)

Man følger i 'Blue is the Warmest Color' - eller 'Adéles liv - kapitel 1 & 2' - gymnasiepigen Adèle, der bor hos sine forældre og fører en ret almindelig teenagetilværelse med lektier, drenge og fester. Hendes liv ændrer sig dog dramatisk, da hun møder den blåhårede, lidt ældre og drengede Emma.

Først er Adèle usikker på sine følelser, men da hun først giver sig hen til kærligheden og elskoven, lærer hun både at hæve sig selv som kvinde og voksen. Men kan forholdet bestå, mens hun søger efter sig selv og sin plads i livet?

I modsætning til mange andre film om homoseksualitet handler 'Blue is the Warmest Color' ikke udpræget om omverdenens fordomme, men derimod om et stormfuldt kærlighedsforhold og de op- og nedture, det medfører. Det er skildringen af overgangen fra teenager til voksen med alt, hvad det indebærer af usikkerhed og afprøvning af seksuelle grænser.

Filmens realisme og skuespil gik rent ind hos juryen i Cannes, der honorerede den med Guldpalmen, mens instruktøren Abdellatif Kechiche desuden har skabt en til tider kontroversiel film med både langvarende sexscener og hudløst skuespil.

Du kan streame Blue is the Warmest Color her.

En helt almindelig familie

En helt almindelig familie (2020)

Det danske feel-good drama 'En helt almindelig familie' handler om en lille forstandsfamilie, hvis liv bliver totalt vendt på hovedet, da faderen vælger at skifte køn. Thomas bliver til Agnete. Men hvad gør det egentlig ved den fodboldglade familie? Især den 11-årige datter Emma har svært ved at acceptere den drastiske ændring.

I hovedrollen ses Mikkel Boe Følsgaard, der gennemgår en imponerende transformation til kvinde, mens Malou Reymann får sin spillefilmsdebut som instruktør.

Historien er baseret på instruktørens egen barndom, hvor hendes far skiftede køn - og med den stærke fortælling i bagagen får hun i filmen altså lejlighed til at reflektere over vores syn på kernefamilier og normalitetsbegrebet.

Du kan streame En helt almindelig familie her.

portrait of a lady on fire

Portrait of a Lady on Fire (2020)

Periodedramaet - på dansk 'Portræt af en kvinde i flammer' - fortæller om det passionerede møde mellem to kvinder i 1770ernes Frankrig, hvor den unge portrætmaler Marianne sejles til en afsidesliggende klippeø for at udføre en noget mystisk opgave. Hun skal male et portræt af den smukke Heloise, uden at hun opdager det!

Flere portrætmalere har før måtte give op, da Heloise ikke ønsker at blive "fanget" på det maleri, der skal sendes til hendes kommende husbond i et arrangeret ægteskab. Marianne kommer dog langsomt ind på livet af den hemmelighedsfulde kvinde, og snart er en unik relation ved at tage form. Et tæt venskab, et kunstner-muse-forbindelse og sidst men ikke mindst et erotisk kærlighedsforhold.

Den forbudte romance, den dragende mystik og fokuset på kunst kan med fordel sammenlignes med Jane Campions The Piano samt de nyere Call Me By Your Name og Ammonite.

Du kan streame Portrait of a Lady on Fire her.

Carol

Carol (2016)

I 1950ernes New York ændrer den unge Therese Belivets liv sig radikalt, da hun forelsker sig i den ældre kvinde Carol. Therese lever en ellers stille tilværelse som ekspedient i et stormagasin, mens hun i virkeligheden drømmer om at blive fotograf og har svært ved at knytte sig til sin kæreste Richard.

En dag møder hun således den rige forstadsfrue Carol, og de føler sig begge straks knyttet til hinanden. Carol er dog gift og har en lille datter. Men hendes nye relation til Therese bliver nu starten på et stormbrusende kærlighedsforhold, der har alle odds imod sig i en tid fuld af fordomme og forkvaklede regler.

'Carol' er baseret på Patricia Highsmiths roman 'The Price of Salt', der udkom i 1952. Instruktøren Todd Haynes har her fået sammensat en flot rolleliste med ikke mindst Rooney Mara og Cate Blanchett i front som de to forelskede kvinder.

Du kan streame Carol her.

Call Me By Your Name SG

Call Me By Your Name (2018)

Det romantiske drama følger den 17-årige Elio i 1983, hvor faderens praktikant, Oliver, skal bo hos familien i Norditalien henover sommerferien. Elio og Oliver udvikler hurtigt et forhold til hinanden, hvilket ikke kun bliver en uforglemmelig tid, men også en sommer i det smukke italienske landskab, der vil ændre deres liv for altid.

Filmens store succes kan måske siges at vække mindelser om den hype, der var omkring Brokeback Mountain, der også handlede om to mænd, der får knyttet et uventet og livslangt bånd imellem sig.

Rollelisten består bl.a. af Armie Hammer, der her står overfor Timothée Chalamet, der her fik sin helt store gennembrudsrolle.

Du kan streame Call Me By Your Name her.

En fantastisk kvinde

A Fantastic Woman (2017)

Det chilenske drama handler om Marina, der arbejder som servitrice, men drømmer om at blive sangerinde. Marina danner par med den tyve år ældre gentleman og skrædder Orlando, som tager hende med ud at danse og spise på hendes fødselsdag.

Om natten vågner Orlando op og føler sig dårlig og kun få timer senere er han død. Nu starter et helvede for Marina, da den afdødes familie ikke vil kendes ved kærestens eksistens, mens politiet samtidig begynder at mistænke Marina for at have noget med dødsfaldet at gøre.

Den unge kvinde må midt i sin sorg finde sig i at blive mistænkeliggjort, latterliggjort og truet - alt sammen fordi ingen forstår eller respekterer hendes identitet.

Filmens hemmelige våben findes i hovedrolleindehaveren, den chilenske skuespillerinde og sanger Daniela Vega - der desuden som sin rolle er transkvinde. Hun bærer hver en scene på sine skuldre. Dramaet vandt desuden Søvbjørnen i Berlin.

Du kan streame A Fantastic Woman her.

Weekend

Weekend (2011)

I det britiske drama 'Weekend' ender den homoseksuelle Russell (Tom Cullen) på en bøsseklub efter en vild aften i byen med vennerne. Her scorer han Glen (Chris New), der næste morgen efter deres one-night-stand spørger, om han må interviewe Russell til et kunstprojekt.

Som weekenden skrider frem, udforsker Russell og Glen nysgerrigt byen og hinanden. Men er de reelt ved at blive forelskede, eller ønsker de bare at holde hverdagen og de barske realiteter fra døren?

'Weekend' har vundet en lang række priser, hvilket vi godt forstår. For filmen har udover sine to stærke skuespillere også et gribende greb om sin fortælling, der er både rå, usentimental og ligeledes rummer en sart ømhed.

Du kan streame Weekend her.

Tangerine

Tangerine (2015)

Den transkønnede sexarbejder Sin-Dee Rella er lige er blevet løsladt og mødes nu på en café med sin veninde Alexandra, der ligeledes er transkønnet sexarbejder.

Her fortæller veninden, at Sin-Dees kæreste og alfons, Chester, har været hende utro, mens hun sad inde. Sin-Dee bliver rasende og begynder jagten på Chester og kvinden, han har været sammen med.

'Tangerine' vakte stor opsigt ved årets Sundance Film Festival, da instruktøren Sean Baker afslørede, at hele filmen er optaget på en iPhone 5s. Derudover blev dramaet en decideret festival-darling, som bl.a. vandt prisen for bedste nye skuespiller samt publikumsprisen ved The Gotham Awards.

Du kan streame Tangerine her.

Luk (Esc)

Siden kan ikke vises ordentligt

StreamingGuide fungerer ikke optimalt i denne browser. Skift venligst til en anden browser, fx Chrome, Firefox, Safari eller Edge, for at få den virkelige oplevelse.