Gå til hovedindhold

Kendt astrofysiker fastslår: Tom Cruise skulle have været død i 'Top Gun 2'

Fakta-tjek af årets største film

daniel@kino.dk
Skrevet af Daniel Bentien


Den kendte astrofysiker Neil deGrasse Tyson har set Tom Cruises stunts fra Top Gun: Maverick efter i sømmene, og dommen er kategorisk, at der er tale om en "umulig mission".

Cruise har ellers gjort meget ud af at fortælle, at både han og de øvrige skuespillere har ladet sig teste i rigtige jetfly med virkelig G-påvirkning for at få de helt rigtige reaktioner i de heftige luftkampscener.

Ikke desto mindre har Neil deGrasse Tyson ifølge IndieWire påpeget, at især én scene ville koste Tom Cruises karakter, Maverick, livet. Der er tale om en sekvens i starten af filmen, hvor han i et supersonisk fly udfordrer lydens hastighed, hvorefter han lader sig katapultere ud af cockpittet.

- Jeg er sent til festen her, men i dette års 'Top Gun' skyder Tom Cruises karakter Maverick ud af et hypersonisk fly ved Mach 10.5 [11.000 km/timen, red], før det styrtede ned. Han overlevede uden skader. Ved den lufthastighed ville hans krop splatte ud som en ringbrynjehandske, der slår en orm, tweetede Tyson.

LÆS OGSÅ: Instruktør afslører: Tom Cruise-film er karrienens største fejltagelse

- Ved supersoniske hastigheder kan luft ikke let skilles for dig. Du skal gennembore den, hvilket stort set er årsag til designforskellen mellem subsoniske og supersoniske fly. Af denne grund kan luften på din krop, hvis den skydes ud ved disse hastigheder, lige så godt være en murstensvæg.

- Så nej. Maverick slipper ikke levende fra det her. Han er død. Meget død.

Amerikanske Neil deGrasse Tyson har modtaget et væld af fysikpriser gennem sin karriere, der også har stået på adskillige bogudgivelser, og han har siden 1996 været direktør på Hayden Planetarium. Ergo en respekteret videnskabsmand, der også har formået at brede astrofysikken ud til det gængse publikum.

Uanset om fysikkens love bliver overholdt i 'Top Gun: Maverick' eller ej, var både publikum og anmeldere vilde med action-dramaet, der har solgt 781.000 billetter i de danske biografer i år, hvilket gør den til årets største film indtil videre.

Inspiration til hjemmebiografen
 

StreamingGuide nyhedsbrev signup billede

 

Luk (Esc)

Siden kan ikke vises ordentligt

StreamingGuide fungerer ikke optimalt i denne browser. Skift venligst til en anden browser, fx Chrome, Firefox, Safari eller Edge, for at få den virkelige oplevelse.