Gå til hovedindhold

Sådan har Susanne Bier ændret og forbedret hele mordgåden i 'The Undoing'

HBO-serien er radikalt anderledes end bogen

stine@kino.dk
Skrevet af Stine TeglgaardHar du set ’The Undoing’ til og med afsnit 3 - så læs med her:

Jeg læste Jean Hanff Korelitzs bog ’Det burde du have vidst’ før jeg overhovedet vidste, at den blev til en stor HBO-serie med titlen The Undoing og instrueret af Susanne Bier. Men allerede dengang var jeg tiltrukket af romanen for dens filmiske thriller-elementer lig andre bestsellers som ’Kvinden i toget’ og ’Kvinden i vinduet’ og ’Kvinden der forsvandt’.  

Bogen endte dog som en lidt flad affære, hvilket jeg bestemt ikke kan sige om Biers serie-udgave med den altid intense Nicole Kidman og et dejligt dystert comeback til Hugh Grant.

Uden at have set hele serien kan jeg allerede 3 afsnit inde med glæde konstatere, at Bier og skaber David E. Kelley har truffet de helt rette valg, og ændret radikalt i plottet. De har simpelthen skruet op for thriller-delen og ændret den centrale mordgåde til det bedre… gjort den meget mere Hitchcock.

Her er de store ændringer fra bog til serie (bemærk: vi spoiler bogen, men IKKE serien!)

image.jpg

 

Hvem myrdede Elena?

Seriens fokus er på, hvem der har myrdet en ung mindre velstillet kvinde, hvis barn går i skole med alle overklassebørnene i New York. Grace, der selv har barn på skolen, møder Elena kortvarigt, før hun bliver myrdet. Snart er Graces succesfulde læge-husbond, Jonathan, den hovedmistænkte, da det viser sig, at han havde en affære med ofret og efter mordet forsvinder sporløst.

Hertil er alt som i bogen – undtagen ofrets navn, der er blevet ændret fra Malaga til Elena, og at hun i bogen dør af knivstik og ikke slag til hovedet.

De første ændringer er Elenas underlige seksuelle tilnærmelser til Grace, da karakteren i bogen slet ikke er sensuel, opsøgende eller påtrængende. Også Graces egne forstyrrede og ekstremt voldelige tanker er nye opfindelser - bidrag der gør os usikre på, om Grace har rent mel i posen.

I bogen er Jonathan på flugt gennem hele historien.

 

Den største ændring sker dog i seriens tredje afsnit, hvor Jonathan dukker op ved familiens sommerhus, efter at have været på flugt i flere dage. I bogen er Jonathan på flugt gennem hele historien. Der er altså ingen anmeldelse, ingen fængselsscener og ingen advokater i spil.

Husbondens tilbagevenden åbner helt konkret op for nogle andre plottråde end i bogen. For det første kan vi se Grace agere over for sin mand, hvilket er en del stærkere end at se hende tænke over sin tragedie. Vi kan oopleve deres samspil, der er blevet blottet som fuldstændigt utroværdigt. Og sidst kan vi svinge mellem tillid og mistillid til Jonathan - fremragende spillet af Hugh Grant med ligeledes charme og uhygge.

Også Elenas mand fylder en del mere end i bogen. Er han mon den rette at mistænke?

Ændringerne gør os altså usikre: Hvem slog Elena ihjel?

nicole-kidman-hbo-the-undoing.jpg

Absolut vigtigste ændring er simpelthen seriens fravalg af bogen centrale emne.

 

Graces selvhjælpsbog

Man kan argumentere for, at Jean Hanff Korelitzs bog ikke handler så meget om et mord, men snarere handler om en psykolog, der må erkende, at hele hendes livsfilosofi har været én stor løgn.

I bogen er Grace nemlig en ret anden karakter, end hun er i serien.

Hun er ikke rigtig del af jetset-livet med snobbede forældre og overforbrug. Hun kommer ikke fra samme über-overklasse, og bor kun så lækkert og har børn i den skole pga. hendes rige far - som hun kun har et tvungent forhold til i bogen, men som i serien spilles fantastisk nærværende og larger than life af Donald Sutherland.

Absolut vigtigste ændring er simpelthen seriens fravalg af bogen centrale emne. Graces filosofi som psykolog, som beskrives med sætningen: ”Det burde du have vidst”.

I bogen har Grace en stor bogkontrakt på vej, og står til at blive kendt som selvhjælpsguru landet over. Her argumenterer hun for, at vi alle lige fra starten ved, hvad vi får, når vi vælger vores partner. Vi vælger bare at være blinde over for partnerens fejl, og derfor kan vi ikke bebrejde dem senere - kun os selv. ”Det burde du have vidst” hedder bogen.

Graces bog findes slet ikke i serien, og dermed er fokus her 100% mordgåden – og ikke at Grace burde have vidst, at hendes mand ville være utroværdig.

Ændringen skaber en helt anden spænding. Det er nu langt mere usikkert, hvad vi, han og hun burde have vidst.
 

Der er selvsagt andre ændringer fra bog til serie, men det er kun de store deciderede plot- og fokusændringer, der bør nævnes. De ændringer der har gjort Biers serie decideret Hitchcock’sk og bidraget med en mere fokuseret fortælling.  

 

The Undoing kan ses på HBO Nordic hver mandag.

Luk (Esc)

Siden kan ikke vises ordentligt

StreamingGuide fungerer ikke optimalt i denne browser. Skift venligst til en anden browser, fx Chrome, Firefox, Safari eller Edge, for at få den virkelige oplevelse.