Gå til hovedindhold

Efter lang retssag: Gyserikon vender tilbage – og det lyder som vores næste yndlingsserie!

Vi glæder os!

dhn@kino.dk
Skrevet af Daniel Hartvig Nielsen


Denne artikel er forfattet af nyhedsredaktør, Daniel Hartvig Nielsen, der er stor Fredag den 13.- og Jason Voorhees-fan!

En forhistorie til den klassiske slasher Fredag den 13. er sat til at blive udfoldet i en ny tv-serie ved navn ’Crystal Lake’.

Men inden du brokker dig over den på papiret ”uopfindsomme” idé med en prequel-serie, så læs videre, fordi der er en god forklaring på, dels hvorfor det er den rigtige løsning, og dels hvorfor den kan blive ekstremt fed.

 

Kringlet retssag

Lad os starte med ”forhistorien” til annonceringen af serien. Fredag den 13.-franchisen har nemlig været genstand for en stor og kringlet retssag, der handlede om, hvem der egentlig havde rettighederne.

Var det den oprindelige forfatter bag den første film, Viktor Miller? Eller var det instruktøren og selskabet bag de mange fortsættelser, Sean S. Cunningham og Horror Inc.?

Da vi interviewede Miller i 2020 i forbindelse med 40-års jubilæet på den første gyser i filmserien, udlagde han det således:

- Omkring 1959 vedtog kongressen en lov, der sagde, at efter 35 år kunne en forfatter få sin copyright tilbage.

- Så jeg ansøgte om at få min copyright tilbage efter 35 år. Og de tog mig i retten. Vi vandt den første runde. De appellerede. Og den har vi besvaret og fulgt den i retten i Californien. Nu venter vi på afgørelsen.

LÆS OGSÅ: Fredag den 13.-interview: "Du finder et sted, hvor teenagere har sex, og så slår du dem ihjel"

Den afgørelse faldt i december 2021. Men det hele er stadig noget mudret, fordi Viktor Miller fik rettens ord for, at han ejede rettighederne til det første manuskript – men kun i USA.

Det betyder altså, at Miller ejer rettighederne til den unge Jason Voorhees og hans morderiske mor Pamela. Men Cunnigham og Horror Inc. ejer derimod rettighederne til den maskede, voksne-version af Jason – det som de fleste forbinder med gyserikonet. Cunningham kan dog ikke bruge ham uden Millers tilladelse. Forvirret?

Det bliver mere snørklet, fordi det viser sig nu, at det ikke er instruktøren Sean S. Cunningham som styrer rettighederne, men derimod ejeren af Horror Inc., Rob Barsamian - som også var producer på den originale film.

Og hvem optræder på listen over executive producers på den nye serie? Ingen ringere end Rob Barsamian side om side med Viktor Miller. Det virker altså til, at de to har slået en handel af. Hvilket, ifølgle bl.a. Variety, betyder, at 'Crystal Lake' kan bruge alle elementer vi kender fra franchisen, herunder den ikoniske hockeymaske. 

I et interview med Fangoria understreger den kreative bagmand, Bryan Fuller, at de kan bruge: "alt. Vi kan bruge alt". 

Han forklarer, at produktionsselskabet og Millers advokat, Marc Toveroff, har samlet alle rettigheder til 'Fredag den 13.' til tv, så de kan bruge alt fra universet. Derimod er filmrettighederne noget helt andet, som ligger hos New Line Cinema, der stadig er svært komplicerede.

 

Fredag den 13.

 

Seriens omdrejningspunkt

Det bringer os videre til den nye series omdrejningspunkt, som er et tydeligt resultat af retssagens afgørelse. Viktor Miller bruger nu sine rettigheder til at lave en serie, der har fokus på forhistorien til den unge Jason formentlig med moren Pamela Voorhees i fokus.

'Crystal Lake' har endnu ikke fået en officiel plotbeskrivelse, men den bliver kaldt en ”expanded prequel”, hvad end det så præcist dækker over.

I vores interview med Viktor Miller i 2020 åbnede han døren en lille smule for, hvad han kunne se for sig.

Han sagde således om Jasons mor, Pamela Voorhees, som var morderen i din oprindelige første film, at der ”tydeligvis var en forhistorie, som bør blive fortalt”. Mens han både i vores interview og i andre artikler af flere omgange har kritiseret udviklingen af Jason - og det har han jo også rig mulighed for at ændre på i 'Crystal Lake'.

LÆS OGSÅ: 13 blodige, skræmmende og gysende facts om Jason og Fredag den 13.-filmene

Til os gav han lidt flere hints til, hvad Pamela Voorhees forhistorie kunne bestå af:

- Hun var en af den type kvinder, der var til alle sommerlejre. Men hun ville være en slags sygeplejerske og diætist. Og jeg går ud fra, at hun havde en affære med en mand, der gjorde hende gravid, men efter han så sit barn, sagde han farvel og stak af. Så hun var fanget i det.

- Årene gik. Jason voksede op, og det at have et deformt barn tærede på hende. Så det var det. Jeg tror, at hun blev sindssyg på meget ærlig vis, fordi hun havde rigtig mange nedture.

Det er ikke til at sige, om det bliver dén version af Pamela, som bliver centrum for ’Crystal Lake’. Viktor Miller er som skrevet involveret serien, dog "kun" som executive producer.

Manden bag 'Crystal Lake' indikerer i et interview med Fangoria, at serien vil have karakterer af et remake også, der vil have fokus på Pamela, men Jason vil absolut også spille en rolle:

- Jeg tror, at du i løbet af serien vil se mange genkendelige manifestationer af Jason, udtaler Fuller.

Samtidig understreger han, at hvert afsnit vil indehold mord - og han lover, at hvis serien fortsætter i 10 sæsoner, så vil han gøre alt for, at de ender i rummet - nok med en klar hentydning til Jason X, der netop sender gyserikonet til rummet.

Det her må være sød musik i de fleste Fredag den 13.-fans ører.

 

Fredag den 13.

 

Usædvanligt stærkt hold bag

Det bringer os videre til, hvem der faktisk skal stå bag serien.

Bryan Fuller både skriver og vil fungere som showrunner, mens produktionsstudiet er A24. Hvilket må siges at være noget af en duo!

Bryan Fuller har skrevet for et hav af serien, herunder ’Star Trek: Voyager’, ’Star Trek: Discovery’, ’Heroes’ og senest stod han bag serien ’American Gods’.

Men mest interessant i denne sammenhæng er serien Hannibal – en forhistorie til ’Ondskabens øjne’ - med danske Mads Mikkelsen som den berømte kannibal Hannibal Lector.

Her formåede Fuller med lignende retslige begrænsninger – han måtte fx ikke bruge karakteren Clarice Starling – at skabe en af bedste serier i nyere tid. Smuk, mystisk og forførende. Men fremfor alt virkede den ikke forceret, der var faktisk en reel fortællelyst og velovervejede tanker bag.

Han virker derfor som den rette mand til at skrive en forhistorie til ’Fredag den 13.’.

LÆS OGSÅ: Skaberen bag gyserserie: "Intet mord kan blive for sygt til Chucky"

Samarbejdspartneren A24 er i den grad også en indikation om, at serien bliver taget seriøst. Produktionsselskabet har stået bag de senere års bedste gysere – faktisk bare bedste film – såsom The Lighthouse, Midsommer, Hereditary, X og senest sensationen Everything Everywhere All at Once. Bare for at nævnte nogle stykker.

- Jeg opdagede ’Fredag den 13.’ på siderne i magasinet ”Famous Monsters”, da jeg var 10 år, og jeg har tænkt over denne historie lige siden, udtaler Bryan Fuller og fortsætter:

- Når det kommer til gys, løfter A24 baren og går til grænserne, og jeg er begjestret for at udforske lejrpladsen ved Crystal Lake under deres banner.

I det førnævnte interiew med Fangoria fortæller Fuller, at budgetterne faktisk er næsten fem gange så store som til 'Hannibal', og at streamingtjenesten Peacock faktisk allerede halvt har lovet en sæson to.

Fuller fortæller:

- Den vil aboslut være meget genkendelig for hardcore Fredag den 13.-fans, men den vil også have en appel til mennesker, som simpelthen bare er interesseret i TV-fortællinger fra øverste hylde.

 

Fredag den 13.

 

Tidligere eksempler viser, at det kan fungerer

Det er faktisk ikke den første tv-serie baseret på ’Fredag den 13.’. Fra 1987-1990 kørte tre sæsoner af 'Friday the 13th: The Series' over tv-skærmene. Men serien har ikke ligefrem et pænt ry, selvom bl.a. David Cronenberg har instrueret et afsnit.

Det skyldes nok især, at den intet har med Fredag den 13.-franchisen at gøre. Den handlede derimod om en mand, der sælger forbandede antikviteter. Ja, faktisk så dukkerJason aldrig op.

Til gengæld så vi sidste år, hvordan dræberdukken Chuckys debut på tv-fronten var en stor succes. Serien har netop haft dansk premiere på sin 2. sæson, og den har i den grad formået at få genopvækket interessen for det lille gyserikon. Så hvorfor skulle ’Crystel Lake’ ikke få Jason tilbage på alles læber?

LÆS OGSÅ: Chucky er blevet seriekonge! Men dukken skulle aldrig have været seriemorder

Mens en serie som Bates Motel tidligere har demonsteret, hvordan du kan fortælle en velfungerende forhistorie til en ikonisk karakter og film – i det tilfælde Psycho.

Det er den amerikanske tjeneste Peacock har bestilt serien, som altså endnu ikke har en premieredato. 'Crystel Lake' burde derfor på sigt kunne ses på tjenesten SkyShowtime herhjemme.

Og for dem, der sidder og håber på en ny ’Fredag den 13.’-film, så er den her serie rigtig godt nyt! Hvis Miller faktisk har slået en handel af med Horror Inc., så virker det til, at Jason også kan vende tilbage til det store lærred. Noget som instruktør Sean. S. Cunningham har hentydet til flere gange i år. Så kryds fingre, eller skulle vi sige macheter, for det. 

'Chucky' kan ses på C More.

'Bates Motel' kan ses på SkyShowtime i Danmark, samt købes på Blockbuster.dk og SF Anytime.

       Inspiration til hjemmebiografen
 

StreamingGuide nyhedsbrev signup billede

 

Luk (Esc)

Siden kan ikke vises ordentligt

StreamingGuide fungerer ikke optimalt i denne browser. Skift venligst til en anden browser, fx Chrome, Firefox, Safari eller Edge, for at få den virkelige oplevelse.