Gå til hovedindhold

Flere bør se den her totalt gakkede kidnapper-komedie med Nicolas Cage

Tegneserie-komik og en baby på afveje

bjarke@kino.dk
Skrevet af Bjarke Friis Kristensen


Hvis man siger Joel og Ethan Coen, vil mange nok straks tænke på film som The Big Lebowski, Fargo og No Country for Old Men.

Listen med skønne, skøre og skæve film fra brødreparret er dog mange. En af deres sjoveste og måske lidt oversete titler er den yderst charmerende Raising Arizona fra 1987, duoens anden spillefilm.

Nu er brormand Ethan på egen instruktørhånd aktuel i biografen med roadmovie-komedien Drive-Away Dolls, hvor man kommer på en vild køretur med to unge kvinder.

'Drive-Away Dolls' kan ses i biografen. Køb dine billetter her.

raisingarizona1987_06.jpg

Langt fra en skudsikker plan

Med 'Raising Arizona' skifter stemningen gear fra brødrenes spillefilmsdebut, den dystre krimi-thriller Blood Simple fra 1984.

I stedet går det nu i højt og kulørt tempo med en nærmest tegneserielignende logik og komik, når man i den fjollede komedie følger et umage ægtepar.

Her møder man den småkriminelle H.I. McDunnough og den tidligere betjent Edwina McDunnough.

De to er knusforelskede, men da de finder ud af, at de ikke kan få børn, knuser det Edwina. Det bliver starten på en snedig plan! Eller måske nærmere en virkelig fjollet plan.

Parret læser nemlig om en lokal millionær, der har fået femlinger (!). Så nu går jagten ind på at stjæle en af disse fem nyfødte babyer. Det er der vel ikke nogen, der lægger mærke til?

raisingarizona1987_02.jpg

En forrygende skæv omgang karakterer

I front finder man som parret H.I. og Edwina en dejligt gakket Nicolas Cage og en sød Holly Hunter. De komplimenterer hinanden virkelig godt og morsomt.

De to skuespillere og deres karakterer er søde sammen og til tider komisk overspillende, hvilket går veloplagt i tråd med filmens i øvrigt charmerende og fjollede tone samt visuelt dynamiske udtryk.

Særligt Nicolas Cage giver den fuld tegneseriegas med gakket mimik og kropslig komik. Han er on fire!

På den i det hele taget herlige rolleliste finder man alsidige navne som bl.a. også William Forsythe og John Goodman som et småtumpet og kriminelt makkerpar på flugt.

Man møder også Frances McDormand som Dot, der bl.a. forsøger at give gode forældreråd til H.I. og Edwina, mens Randall Cobb giver den som beskidt og storrygende dusørjæger på en ordentlig kværn med et gevær i hver hånd.

raisingarizona1987_05.jpg

Coen-brødenes kendetegn sat på skinner

Med 'Raising Arizona' har Coen-brødrene ikke alene lavet en virkelig morsom og dejlig gakket komedie. De lavede også en film, der blev som et forvarsel om deres kommende karriere og filmiske parløb.

Bl.a. var det her, at man første gang så en af brødrenes sidenhen ofte anvendte skuespillere, nemlig John Goodman. Han er som bekendt også er at finde i Coen- film som 'The Big Lebowski', O Brother, Where Art Thou? og Inside Llewyn Davis.

Frances McDormand havde allerede en rolle i brødrenes spillefilmsdebut og fortsatte med 'Raising Arizona' samarbejdet, der siden er vokset videre ind i øvrige film af duoen, bl.a. også 'Fargo' og Burn After Reading.

Med 'Blood Simple' og 'Raising Arizona' som første og anden spillefilm havde Coen-brødrene sat kursen sikkert for deres filmkarriere og de to overordnede spor, man siden har kunnet opleve dem slå sig løs i.

raisingarizona1987_03.jpg

Fra gakket komik til blodig alvor

På den ene side finder man den mere dystre og mørke type af krimifilm med titler som bl.a. 'No Country for Old Men', Miller's Crossing og 'Fargo'.

På den anden side finder man de mere gakkede, tørre og kulørte komedier som bl.a. 'The Big Lebowski', Hail, Caesar! og The Ladykillers.

Bl.a. er netop den skæve humor blevet kendetegnende for brødrene. Både når de boltrer sig i den rene komik, i den mere dystre krimi eller vellykket slår alvor og komik sammen som med bl.a. A Serious Man, The Man Who Wasn't There og 'Inside Llewyn Davis'.

raisingarizona1987_04.jpg

Den komiske Coen-kurs blev etableret

'Raising Arizona' udstak den komiske kurs for Coen-duoen og står stadig som en virkelig vellykket komedie med en yderst veloplagt Nicolas Cage, men også som en Coen-film, der var med til at etablere og cementere deres komiske åre for fremtidige film.

Ja, mange flere bør se 'Raising Arizona'!

'Drive-Away Dolls' kan ses i biografen. Køb dine billetter her.

Se hvor du kan streame 'Raising Arizona' her.

Inspiration til hjemmebiografen

Vil du have streamingguides og nyheder i din indbakke? Få vores nyhedsbrev.

Ja, jeg accepterer StreamingGuide af kino.dk's markedsføringssamtykke
Luk (Esc)

Siden kan ikke vises ordentligt

StreamingGuide fungerer ikke optimalt i denne browser. Skift venligst til en anden browser, fx Chrome, Firefox, Safari eller Edge, for at få den virkelige oplevelse.