Gå til hovedindhold

Årtusindets 10 største danske komedier indtil videre

Danskernes foretrukne biografgrin

christine@kino.dk
Skrevet af Christine Dyrskjøt Elmstrøm


Anders Matthesens opfølger til kæmpesuccesen 'Ternet Ninja' er netop nu biografaktuel. Derfor fandt vi det relevant at genudgive denne artikel, hvor vi kigger på de 10 danske komedier, der har solgt allerflest billetter i landets biografluger.

Køb billetter til 'Ternet Ninja 2 her:

Konstruktionen af sådan en liste er svær, da mange komediefilm også hører under andre genrer.

Da vi har valgt at holde listen til mest muligt rene komedier, er mere dramatiske film som Druk (836.972 billetter), Italiensk for begyndere (828.730 billetter), Den skaldede frisør (631.953 billetter), En kort en lang (584.067 billetter) og Retfærdighedens ryttere (581.696 billetter) blevet udeladt.

Familiefilm som Min søsters børn i sneen, Far til fire gir aldrig op og Min søsters børn i Ægypten er også blandt de helt store billetslugere, men de inkluderes heller ikke på listen.

'Ternet Ninja 2' får biografpremiere den 19. august.

Blinkende lygter.png

 

10. Blinkende lygter (2000)436.060 billetter

Retfærdighedens ryttere-instruktøren Anders Thomas Jensen debuterede i 2000 med komedien 'Blinkende lygter', der i dag kan betragtes som en klassiker indenfor dansk filmhistorie.

Filmen handler om de fire venner og vaneforbrydere Torkild, Arne, Stefan og Peter, der ender på en faldefærdig går i Jylland efter et tyveri.

Anders Thomas Jensens absurde og meget stilsikre univers byder også på De grønne slagtereAdams æbler og Mænd & høns.

'Blinkende lygter' kan ses her.

Blå mændT.png

 

9. Blå mænd (2008)438.047 billetter

Instruktør Rasmus Heide er netop nu biografaktuel med Centervagt, og han lander også på denne liste med sin instruktørdebut - nemlig 'Blå mænd'.

Med Thure Lindhart og Sidse Babett Knudsen i front handler komedien om en succesfuld sælger med det perfekte liv, der mister det hele efter en lidt for våd aften.

Sælgeren bliver idømt samfundstjeneste på den lokale genbrugsstation og må indordne sig under forhold og mennesker, han før kun har set ned på. 

'Blå mænd' kan ses her.

9748_jagtsaeson_still_2019-0315-287_dan-swe-nor-fin_.jpeg

 

8. Jagtsæson (2019)463.468 billetter

Mille Dinesen, Lærke Winther og Stephania Potalivo står for den tåkrummende komik i 'Jagtsæson', der handler den nyligt fraskilte singlemor Eva, som tager på wellness-weekend med sin barndomsveninde og den nye unge kæreste til Evas eksmand.

Publikum faldt pladask for de tre kvinders akavede weekendophold med alt fra veninde-jalousi til fertilitetsbehandling, nye familiekonstellationer og lurende midtvejskriser.

Komedien er instrueret af Tilde Harkamp og skrevet af folkene bag de succesfulde Klassefesten-film.

'Jagtsæson' kan ses her.

Klovn Forever

 

7. Klovn Forever (2015)499.996 billetter

Frank Hvam og Casper Christensens folkekære komedieserie 'Klovn' blev første gang filmatiseret i 2010, og 7. pladsen på denne liste går til opfølgeren 'Klovn Forever', hvor der selvfølgelig heller ikke spares på hverken pinligheder eller situationskomik.

Filmen foregår fem år efter Klovn: The Movie sluttede, hvor de to komikeres venskab nu bliver sat på prøve, efter Casper nærmest uden varsel vælger at rive teltpælene op og flytte til Californien for at forfølge sin karriere.

Beslutningen falder ikke i god jord hos Frank, og i et forsøg på at redde resterne af deres forhold sætter den forvirrede familiefar kurs mod USA.

'Klovn Forever' kan ses her.

Klassefesten promo.jpg

 

6. Klassefesten (2011)505.635 billetter

Klassefesten-trilogien med Troels Lyby, Nicolaj Kopernikus og Anders W. Berthelsen startede i 2011 med 'Klassefesten', der øjeblikkeligt blev et publikumshit landet over.

Komedien handler om de tre gymnasiekammerater Niels, Andreas og Thomas, der er inviteret til det obligatoriske 25 års jubilæum.

Egentlig har Niels og Andreas slet ikke lyst til at deltage, men Thomas er af en helt anden mening. Han har arrangeret alle tiders weekendtur med drinks, damer og dampbad! Spørgsmålet er, om de rent faktisk overlever det københavnske natteliv... og om de overhovedet når frem til klassefesten!

'Klassefesten' kan ses her.

Klassefesten3.jpg

 

5. Klassefesten 3: Dåben (2016)524.853 billetter

Vi bliver i samme boldgade med den næste film på listen, hvor Andreas, Niels og Thomas hver især har deres at se til.

Med kun fem dage til sin ekskones nye barns dåb beslutter Andreas, at han er nødt til at have en kæreste med – og hvilket sted er bedre egnet til at skaffe en date end en singlehøjskole?

'Klassefesten 3: Dåben' er ligesom sine to forgængere en komedie, der går lige til grænsen - og nogle gange lidt over. 

'Klassefesten 3: Dåben' kan ses her.

Anja og Viktor.png

 

4. Anja & Viktor (2001)572.052 billetter

Listens eneste romantiske komedie 'Anja & Viktor' er den første opfølger til den ligeledes populære Kærlighed ved første hik.

Viktor går nu i 3. g og er officielt blevet kæreste med den lidt ældre Anja, der netop har fået job på et reklamebureau i København.

Men da Viktors gamle rival hjælper Anja og veninden Gitte med at finde en lejlighed, bliver Viktor nervøs og søger jobbet som vicevært i ejendommen med hjælp fra parrets to yngre brødre.

'Anja & Viktor' kan ses her.

9238_KLASSEFESTEN-2_still_Akt10112287_dan_.jpg

 

3. Klassefesten 2: Begravelsen (2014)596.774 billetter

Tredjepladsen går til endnu en Klassefesten-film, der i sit andet kapitel igen samler de tre gymnasievenner denne gang til fejringen af Thomas’ polterabend, blandt andet sammen med deres rige, smarte ven Torben T.

De tre kommer i problemer, da Torben T. dør under den vilde polterabend, og nu må Andreas, Thomas og Niels nå både begravelse og bryllup. Det lyder måske tilforladeligt nok, men når det er netop disse tre fyre, der er tale om, findes der ingen grænser for, hvor galt det kan gå.

Klassefesten-filmene gør The Hangover-trilogen kunsten efter og viser, at der er rigeligt med liv på den anden side af det faste parforhold og kernefamilien.

'Klassefesten 2: Begravelsen' kan ses her.

Klovn: The Movie


2. Klovn: The Movie (2010)838.881 billetter

Klovn-karaktererne fik for første gang deres egne spillefilm i 'Klovn: The Movie', der blev en kæmpe succes i de danske biografer.

Frank og Casper skal denne gang på kanotur, og deres tour-de-fiss' involverer både bordelbesøg og joints... men planerne ændres radikalt, da Mias nevø, Bo, pludseligt skal med.

Måske Frank og Casper også ville have haft hele deres filmtrilogi på listen, hvis ikke deres sidste film Klovn the Final havde haft premiere kun seks uger før corona-nedlukningen i marts 2020?

'Klovn: The Movie' kan ses her.

Ternet Ninja


1. Ternet Ninja (2018)928.987 billetter

Allerøverst på listen finder vi Anders Matthesens animationssensation 'Ternet Ninja', der er baseret på komikerens populære børnebog af samme navn.

Filmen følger teenageren Aske, der får en Ninja-dukke af sin onkel Stewart, da han vender hjem fra Thailand. Dukken viser sig imidlertidigt at være levende, dødens farlig og besat af tanken om retfærdighed og blodhævn over for manden, som ejer fabrikken, den er lavet på.

'Ternet Ninja' er Anders Matthesens anden animationsfilm efter den succesfulde Terkel i knibe, og publikum kan se frem til efterfølgeren Ternet Ninja 2 om blot få måneder til august.

'Ternet Ninja' kan ses her.

Inspiration til hjemmebiografen

Vil du have streamingguides og nyheder i din indbakke? Få vores nyhedsbrev.

Ja, jeg accepterer StreamingGuide af kino.dk's markedsføringssamtykke
Luk (Esc)

Siden kan ikke vises ordentligt

StreamingGuide fungerer ikke optimalt i denne browser. Skift venligst til en anden browser, fx Chrome, Firefox, Safari eller Edge, for at få den virkelige oplevelse.