Gå til hovedindhold

Ghita Nørby om ny sæson af 'Riget': "Hvis du ikke kan tage det, så pøj, pøj"

Den danske stjerne er blevet elevatornisse

dhn@kino.dk
Skrevet af Daniel Hartvig Nielsen


25 år efter det sidste afsnit af anden sæson af Riget rullede over skærmen, vender det forunderlige, brune hospitalsunivers tilbage med Riget: Exodus den 9. oktober på Viaplay.

Lars von Trier er igen tilbage bag kameraet, og med sig har han et væld af nye ansigter, men også flere kendinge fra seriens første sæsoner.

En af disse er Ghita Nørby, der fortsætter i rollen som Rigmor Mortensen – men karakteren er gået fra at være læge til at blive patient. For at være præcis er hun faktisk blevet en såkaldt ”elevatornisse” - uden ben!

Riget: Exodus
Ghita Nørby med Lars von Trier. Foto: Henrik Ohsten

 

Lars er et geni

Den 87-årige stjerne havde ingen betænkninger med at sige ja til en ny omgang med Lars von Trier, som hun fortæller i et interview med StreamingGuide:

- Han er så uforudsigelig den mand. Lars er så eventyrlig. Han er et geni. I mine øjne er han et geni. Og derfor er vi andre bare sådan nogle små arbejdere, som får besked på, hvad vi skal gøre. Han ser noget, som jeg i hvert fald synes, at ingen andre ser. Han har et kameraøje.

Ghita Nørby har i de mellemliggende år ikke skænke ideen om en mulig 3. sæson mange tanker:

- Det tænkte jeg aldrig på. Det gjorde jeg faktisk ikke, og nu er der jo gået så mange år, det halve af os er jo døde, og jeg ved ikke hvad. Det aldrig nogensinde strejfet min bevidsthed, at det skulle opstå igen. Det må jeg nu sige.

Karakteren Rigmor har heller ikke fyldt det store hos den danske skuespiller i årenes løb:

- Når du er færdigt med dit arbejde og eventuelt også har set det fantastiske resultat, ja, så har du sluppet det. Det er jo ikke noget, som jeg går rundt og tænker på hver dag, "Hvordan mon Rigmor har det?".

- Men når det pludselig opstår igen, så bliver jeg jo mægtig glad. Og når jeg så bliver en elevatornisse uden ben, så synes jeg jo bare, at det er fantastisk skægt.

Du skal ikke stille spørgsmål - tag imod!

Faktisk afslører stjernen, at hun ikke mener, at man skal bruge særlig mange kræfter på at spekulere over Lars von Triers værker. Du skal blot suge dem til dig. Således var hun heller ikke nødvendigvis overrasket over Rigmors udvikling til ”elevatornisse”:

- Det ved jeg ikke. Der kan du ikke bruge din forstand - og du skal ikke bruge den, fordi du skal gå med. Du skal bare åbne dig overfor Lars' idé, og sige "Ja, selvfølgelig er jeg en elevatornisse, det er da klart".

- Lad vær med at stille spørgsmål, fordi du ødelægger kun en fantastisk genial stemning, som han skaber. Og det kunne aldrig falde mig ind at spørge, "Hvad mener du med det? Og det forstår jeg ikke?". Gu' gør jeg så! Ellers går jeg bare med.

- Jeg har prøvet på at læse manuskriptet i sin tid. Og jeg har læst mange manuskripter. Og ved du hvad? Jeg kunne ikke finde ud af det. Fordi det er så eventyrligt. Han har så mange hemmeligheder og så mange steder at gå hen. Jeg er en stor beundrer af ham, kan du høre.

Faktisk kan det generelt godt irritere Ghita, at så mange mennesker vil have svar:

- Jeg bliver så tosset over vores tid: "Nej, jeg kan ikke, jeg må have lov til at vide. Hvor kommer jeg fra? Og nej, det kan jeg ikke." Hold nu op. Tag dog imod.

- Jeg synes, at det er så sørgeligt, at der er ingen, der fatter, at dét er det dejlige. Det er at tage imod. Og forholde sig til at al det, som et geni som Lars von Trier giver, bare ved sin tilstedeværelse og sin måde at se tingene på. Altså jeg har ikke nogen spørgsmål, andet end at jeg har et godt humør.

Riget
Ghita Nørby med Matador-kollegaen Holger Juul Hansen i 2. sæson af 'Riget'. Foto: Zentropa

 

"Det er en stor gave i livet"

Ghita Nørby har dog kun lutter gode minder fra arbejdet på ’Riget’. Hun mindes de sjove stunder med svenske Ernst Hugo Järegård, der spillede overlægen Stig Helmer, som var i et forhold med Rigmor, og roser sin Matador-kollega Holger Juul Hansen.

- Han er så vidunderlig. Det er hans bedste rolle i livet, tror jeg næsten. Han er dybt original og vanvittig morsom.

Generelt kan man mærke en stor taknemmelighed og entusiasme fra den danske legendes side:

- Jeg er lykkelig for at være med, det er en stor gave i livet.

Blandt andet en nu ikonisk scene fra Rigshospitalets kælder, hvor Rigmor skyder rotter, vækker gode minder hos skuespilleren:

- Hvornår får man en opgave med at skyde rotter? Det skal man ikke tøve med at sige ja til. ”Ja, selvfølgelig. Det gør jeg da med det samme”.

"Hvis du ikke kan tage det, så pøj, pøj"

Lars von Trier har bibeholdt sin skarpe satire og spydige pen i ‘Riget: Exodus’, hvor danskerne får deres sag for med den svenske politiske korrekthed, hvor patienterne fx hverken er en ”han” eller ”hun”, men derimod en ”hen”. Noget som Ghita i den grad hylder:

- Hvis nogen bliver forarget, så må de selv om det, du. Lad dem være i fred. Jeg synes, at det er så sjovt. Hvis du ikke kan tage det, så pøj, pøj.

- Det er skønt, at han gør det. Tænk engang, hvor selvcentreret og idiotisk det er. Krænkerne.

Ghita Nørby understreger, hvor meget hun glæder sig til at se den nye sæson:

- For mig er det én stor glæde, og jeg er bare ked af, at jeg ikke har arbejdet meget mere sammen med ham. Det er skæbnen, som vil det sådan. Men jeg beundrer Lars og holder så meget af ham.

Med ’Riget: Exodus’ får Lars von Trier uigenkaldeligt lukket ned for sit mystiske Riget-univers, men Ghita har et forslag:

- Så må han jo begynde på noget nyt. Det ville jeg ønske. Jeg vil gerne være et komma.

’Riget: Exodus’ får premiere den 9. oktober på Viaplay.

Riget: Exodus
Foto: Viaplay / Zentropa

Inspiration til hjemmebiografen
 

StreamingGuide nyhedsbrev signup billede

 

Luk (Esc)

Siden kan ikke vises ordentligt

StreamingGuide fungerer ikke optimalt i denne browser. Skift venligst til en anden browser, fx Chrome, Firefox, Safari eller Edge, for at få den virkelige oplevelse.