Gå til hovedindhold

Skakmester sagsøger Netflix grundet sexistisk kommentar i 'The Queen's Gambit'

Serien har tilsyneladende ikke styr på fakta

bjarke@kino.dk
Skrevet af Bjarke Friis Kristensen


Nona Gaprindashvili var en af verdens bedste skakspillere i 1970'erne. Nu sagsøger hun Netflix for ærekrænkelse (defamation, red.), da hun bliver nævnt i den populære serie The Queen's Gambit, men dog med en faktuel forkert bemærkning, som stormesteren bl.a. finder sexistisk.

Netflix-serien handler som bekendt om den kvindelige skakspiller Beth Harmon, der bliver en af de bedste skakspillere i 1960'erne, hvor hun bl.a. er oppe imod en række af de bedste russiske spillere. I serien bliver der sagt følgende om Harmon, hvilket har affødt søgsmålet:

- Det eneste usædvanlige ved hende er faktisk hendes køn. Og selv det er ikke unikt i Rusland. Der er Nona Gaprindashvili, men hun er den kvindelige verdensmester og har aldrig spillet mod mænd.

Det er netop denne replik, som ikke er faldet i god jord hos Gaprindashvili, der mener, at den sætter hende i et forkert lys. I søgsmålet lyder det derfor således:

- Påstanden om, at Gaprindashvili 'aldrig har spillet mod mænd', er forkert, ligesom den (replikken, red.) også er groft sexistisk og nedværdigende.

Gaprindashvili siger nemlig, at hun inden 1968, hvor episoden i serien finder sted, at hun havde spillet mod mindst 59 mænd, herunder 10 stormestre.

Miller-QueensGambit header.jpg


Med søgsmålet menes der altså, at Netflix bevidst har løjet om Gaprindashvilis præstationer med det kyniske formål at forstærke dramaet og for at få det til at se ud som om, at Harmon havde formået at gøre, hvad ingen anden kvinde havde gjort tidligere.

Gaprindashvili går efter at få en kompensation på mindst fem millioner dollars, mens hun også ønsker, at replikken bliver fjernet fra serien. En talsmand for Netflix svarer imidlertid på søgsmålet, at de kun har den største respekt for Gaprindashvili og hendes karriere, men også, at de bestemt vil forsvare sagen.

Hvorvidt Gaprindashvili vil få medhold i sin sag, skal altså nu afgøres i retten. Læs hele søgsmålet her.

       Inspiration til hjemmebiografen
 

StreamingGuide nyhedsbrev signup billede

 

Luk (Esc)

Siden kan ikke vises ordentligt

StreamingGuide fungerer ikke optimalt i denne browser. Skift venligst til en anden browser, fx Chrome, Firefox, Safari eller Edge, for at få den virkelige oplevelse.