Gå til hovedindhold

5 mesterlige spionfilm du kan streame lige nu

'Den gode spion' er aktuel i biografen

bjarke@kino.dk
Skrevet af Bjarke Friis Kristensen


I forbindelse med den biografaktuelle og neglebidende Den gode spion har vi kigget nærmere på den nervepirrende og dødspændende spiongenre for at udpege fem af de stærkeste titler, genren har at byde på.

Du kan derfor passende enten varme op til den biografaktuelle film, der har Benedict Cumberbatch i hovedrollen som spion, eller kaste dig over filmene efterfølgende.

Køb dine billetter til 'Den gode spion' her:

'Den gode spion' er den sande historie om forretningsmanden Greville Wynne, der i 1960ernes England, grundet sine forretningsforbindelser i Østeuropa, bliver kontaktet af MI6. Den britiske efterretningstjeneste vil nemlig have den helt almindelige familiefar til at smugle tophemmelig information ud af Sovjetunionen.

Wynne sættes nu i forbindelse med den russiske kilde, Oleg Penkovsky. Sammen er de to mænd på en mission, der skal afdække sovjetternes plan om at transportere atommissiler til Cuba.

Vores 5 bud på mesterlige spionfilm er listet herunder i kronologisk rækkefølge:

North by Northwest

 

North By Northwest (1959)
Her er tale om et af Alfred Hitchcocks uomtvistelige mesterværker. Det siger ikke så lidt, bl.a. med tanke på filmskaberens evne til at skabe filmisk intensitet og menneskelig spænding. Det er absolut også tilfældet med denne suveræne fuldbyrdelse af 'road thriller-genren'.

Man følger Cary Grant som reklamemanden Thornhill, der fejlagtigt bliver anset for at være hemmelig agent af en gruppe udenlandske spioner og derfor kidnappes.

Sjældent har uforpligtende, elegante løjer affødt så mange mindeværdige sekvenser. Tænk bl.a. blot på Thornhill forfulgt af en flyvemaskine eller hængende på Mount Rushmore.
Gisp!

Se hvor du kan streame North By Northwest her.

 

 

The Conversation / Aflytningen

 

The Conversation (1974)

Her er tale om ét af 1970ernes absolutte filmhovedværker. Ikke kun i spiongenren, men i det hele taget. Francis Ford Coppolas brillante Guldpalmevinder er nemlig et psykologisk mesterstudie i paranoia og bl.a. også i brugen af lyd, der i filmens fortælling spiller en raffineret og afgørende rolle.

'The Conversation' følger overvågningseksperten Harry Caul - spillet perfekt af Gene Hackman - som er hyret til at spionere på et ungt par ved at aflytte dem.

Han bliver dog snart slået af en konflikt i sit indre mellem sit private og professionelle jeg. For hvor meget kan man egentlig tillade sig at overvåge? Og bliver han mon selv overvåget?

Se hvor du kan streame The Conversation her.

 

Three Days of the Condor

 

Three Days Of The Condor (1975)

Det er med både yderst stilfuld sikker sans om sin fortælling og med et dynamisk kameraarbejde, at instruktør Sydney Pollack griber sit publikum med ubetinget spænding i denne klassiker.

Man følger her CIA-agenten Turner, der en dag ud af det blå finder sine kollegaer dræbt. Det er nu op til ham at finde frem til de skyldige bag. Turner er snart selv i overhængende livsfare, da langt fra alle synes at spille med åbne kort.

Robert Redford indtager med dragende nærvær rollen som den jagede agent, mens filmens kvindelige modstykke skal findes i Faye Dunaway. En herlig duo i en ikke mindst mesterligt fortalt spionfilm.

Se hvor du kan streame Three Days of the Condor her.

 

Munich / München

 

Munich (2005)

Steven Spielberg er bl.a. kendt som et stort legebarn med et gribende godt greb om det eventyrlige. Det er dog den anden side af instruktørens eminente talent som mere afdæmpet og dramatisk knugende filmskaber, man finder i denne neglebidende spion-thriller, der er baseret på en sand historie.

For ved De Olympiske Lege i 1972 dræbte palæstinensiske terrorister to israelske sportsfolk og tog ni som gidsler. Det kom efterfølgende til kamp med tysk politi og endte med ni døde sportsfolk, en politimand og fem af de otte terrorister.

Herefter rekrutterede den israelske regering et hold agenter, der fik til at opgave at opspore og henrette dem, der var ansvarlige for de fatale begivenheder.

Se hvor du kan streame Munich her.

 

Tinker Tailor Soldier Spy

 

Tinker, Tailor, Soldier, Spy (2011)

Denne yderst engagerende og underspillede spion-thriller foregår under den kolde krig, hvor en hemmelig afdeling af Den Britiske Efterretningstjeneste kæmper for Englands sikkerhed.

Chefen afskediges her efter en fatal mission og tager agenten Smiley med i faldet. Smiley bliver dog hemmeligt genansat og skal nu undersøge afdelingen, for der er opstået mistanke om en dobbeltagent i inderkredsen.

Spørgsmålet er nemlig bl.a. hvem det er, som har givet informationer videre til Sovjet og hermed bragt England i fare? Den stærke rolleliste tæller bl.a. Gary Oldman, John Hurt, Tom Hardy, Colin Firth og biografaktuelle Benedict Cumberbatch, der alle på gribende vis er med til at bringe filmatiseringen af John le Carrés spionroman til live.


Se hvor du kan streame Tinker, Tailor, Soldier, Spy her.

 

Inspiration til hjemmebiografen

Vil du have streamingguides og nyheder i din indbakke? Få vores nyhedsbrev.

Ja, jeg accepterer StreamingGuide af kino.dk's markedsføringssamtykke
Luk (Esc)

Siden kan ikke vises ordentligt

StreamingGuide fungerer ikke optimalt i denne browser. Skift venligst til en anden browser, fx Chrome, Firefox, Safari eller Edge, for at få den virkelige oplevelse.