Gå til hovedindhold

Danmark under 2. verdenskrig: 8 gribende film om besættelsen

Krig, drama og nazister

Skrevet af kino.dk


I forbindelse med Anders Refns krigsdrama De forbandede år 2 udpeger vi 8 øvrige danske film, der handler om forskellige aspekter af 2. verdenskrig

Herunder er 8 af de bedste danske film om 2. verdenskrig på streaming lige nu.

'De forbandede år 2' er en fortsættelse til 2. verdenskrigsfilmen De forbandede år. Den nye film udspiller sig efter 1943, hvor samarbejdspolitikken ophører, og den danske modstandsbevægelse vinder ind. 

Filmen følger igen Familien Skov, hvor fabriksejeren og faderen Karl prøver at balancere den udfordrede økonomi og den splittede familie. Den ældste søn, Aksel, er yderst aktiv i modstandsbevægelsen, hvor han er ved at udvikle sig til en brutal partisaner.

'De forbandede år 2' vil skildre den danske modstandskamp, som trækker blodige spor.

Find dine billetter til 'De forbandende år 2' her:

9. april (2015)

 

9. april (2015)

Vi befinder os ved den dansk-tyske grænse den skæbnesvangre nat i 1940, hvor Europas stærkeste hær invaderer fra syd. Danmark er i krig og for at bremse overmagten, sendes en dansk fortrop bestående af cykel- og motorcykelafdelinger i felten. Sekondløjtnant Sand og hans deling skal som de første møde fjendens overlegne militærmagt.

'9. april' er en intens skildring af de højspændte timer inden den danske kapitulation, der førte til fem års tysk herredømme. Pilou Asbæk ses i hovedrollen som Sand, der leder den håbløse mission, mens Gustav Dyekjær Giese og Lars Mikkelsen også er at finde på rollelisten.


Se hvor du kan streame '9. april' her.

 

 

Drengene fra Sankt Petri (1991)

 

Drengene fra Skt. Petri (1991)

'Drengene fra Skt. Petri' handler om en gruppe af syv unge mænd, der danner en modstandsgruppe mod den tyske besættelsesmagt i Danmark. Drengene holder til på loftet over Skt. Petri kirke, som er deres hovedkvarter.

Kammeratskabet giver dem styrke til at sætte sig mod autoriteterne: Forældre, lærere, det danske politi - og den tyske besættelsesmagt. Søren Kragh-Jacobsen har instrueret, mens et par meget unge Tomas Villum Jensen og Nikolaj Lie Kaas ses i to af hovedrollerne.

Se hvor du kan streame 'Drengene fra Skt. Petri' her.

 

 

Under sandet (2015)

 

Under sandet (2015)

Efterkrigsfilmen 'Under sandet' handler om den danske sergent Carl Leopold, der får ansvaret for en gruppe unge krigsfanger. De tyske drenge er blevet sendt til den jyske vestkyst for at desarmere de to millioner miner, nazisterne gravede ned under 2. verdenskrig. Missionen kan ved den mindste fejltagelse koste dem livet.

Carls kamp bliver dog ikke kun at rydde minefelterne, men også en indre kamp for forsoning. Roland Møller spiller den indebrændte sergent, der sikrede ham en Bodil for Bedste mandlige hovedrollen, mens filmen bl.a. også vandt en Bodil for Bedste danske film samt Robert-priser også for Bedste danske film samt Bedste instruktør.


Se hvor du kan streame 'Under sandet' her.

 

 

Flammen & Citronen (2008)

 

Flammen & Citronen (2008)

Året er 1944. Imens det velstående lands borgere skutter sig og håber, at krigen snart får en ende, er modstandsfolkene 'Flammen' og 'Citronen' Holger Danske-gruppens mest effektive våben. Ordrer til deres aktioner videregives fra højere hold af politichefen Aksel Winther. Men Flammen bliver i tvivl - hvem kan de i grunden stole på?

I kampen for frihed er zonerne grå - og det bliver sværere og sværere at finde grænsen mellem venner og fjender. 'Flammen & Citronen' er baseret på virkelige hændelser og øjenvidneberetninger fra nogle af de personer, der har oplevet Bent Faurschou Hviid (Flammen) og Jørgen Haagen Schmith (Citronen) på nærmeste hold. De to spilles af Thure Lindhardt og Mads Mikkelsen.


Se hvor du kan streame 'Flammen & Citronen' her.

 

Den korte sommer (1976)

 

Den korte sommer (1976)

Det danske krigsdrama 'Den korte sommer' forgår under den tyske besættelse. Her følger man Kirsten, der forelsker sig i en tysk officer. Hun er i forvejen det sorte får i sin fødeby, hvor den fraskilte kvinde bor med sin søn. Konsekvenserne af kærlighedens favntag i hende bliver dog store, da hun vælger at ignorere omverdenens fordømmende blikke.

'Den korte sommer' vandt bl.a. Bodil-statuetter for Bedste danske film, mens Ghita Nørby som Kirsten modtog prisen for Bedste kvindelige hovedrolle. Officeren spilles desuden af Henning Jensen, mens filmens instruktør Edward Fleming senere stod bag film som 'De uanstændige', 'Rend mig i traditionerne' og 'Den kroniske uskyld'.


Se hvor du kan streame 'Den korte sommer' her.

 

hvidstengruppen.jpg

Hvidsten Gruppen (2012)

I krigsdramaet 'Hvidsten Gruppen' følger vi familien Fiil, som beslutter sig for at forme en modstandsgruppe fra Hvidsten Kro for at bekæmpe den tyske besættelsesmagt. De begynder nu at hjælpe briterne, som forsøger at smugle våben og sprængstoffer ind til de øvrige modstandsfolk, der befinder sig i Danmark.

'Hvidsten Gruppen' er instrueret af Anne-Grethe Bjarup Riis og har bl.a. Jens Jørn Spottag, Bodil Jørgensen og Bjarne Henriksen på rollelisten.

Opfølgeren Hvidstengruppen II - De efterladte kan ses i biografen nu.

Se hvor du kan streame 'Hvidsten Gruppen' her.

 

 

deforbandedeår.jpg

De forbandede år (2020)

Da tyskerne den 9. april i 1940 indtog Danmark havde det store konsekvenser for alle familier i hele landet. En sådan familie følger vi i 'De forbandede år'. 

Karl Skov og hans familie - kone og fem børn - splittes efter den 9. april, hvor Karl nu føler sig nødsaget til at forhandle med tyskerne for at fortsætte sin fabriksproduktion. Hans søn Michael melder sig imidlertid ind i kommunistpartiet, mens datteren Helene møder en tysk officer.

'De forbandede år' har bl.a. Jesper Christensen og Bodil Jørgensen på rollelisten. Fortsættelsen De forbandede år 2 - Opgøret får premiere den 21. april.

Skyggen i mit øje Ole Bornedal

Skyggen i mit øje (2021)

Ole Bornedals krigsdrama handler om bombningen af Den Franske Skole på Frederiksberg. Den 21. marts i 1945 bliver Danmark nemlig ramt af en tragedie.

Det britiske Royal Air Force angriber Gestapos hovedkvarter i midten af København, hvor 26 danske krigsfanger er blevet placeret som levende værn af tyskerne. Angrebet lykkedes, men da et fly styrter ned ved skolen, får branden de efterfølgende bombefly til at tro, at deres mål er under røgskyen.

Den forfærdelige hændelse danner rammen for 'Skyggen i mit øje', hvor den skæbnesvangre begivenhed fortælles gennem perspektivet fra nonnerne, en gruppe skolekammerater og de unge indespærrede frihedskæmpere og de angribende britiske piloter.

Inspiration til hjemmebiografen

Vil du have streamingguides og nyheder i din indbakke? Få vores nyhedsbrev.

Ja, jeg accepterer StreamingGuide af kino.dk's markedsføringssamtykke
Luk (Esc)

Siden kan ikke vises ordentligt

StreamingGuide fungerer ikke optimalt i denne browser. Skift venligst til en anden browser, fx Chrome, Firefox, Safari eller Edge, for at få den virkelige oplevelse.