Gå til hovedindhold

Hvad er der sket med Bruce Willis? Stjernen hånes for ny film

Die Hard-skuespillerens karriere er kørt helt af sporet

dhn@kino.dk
Skrevet af Daniel Hartvig Nielsen


Et hurtigt kig på Bruce Willis' filmroller de sidste 10 år taler sig eget tydelige sprog. Den 66-årige skuespillers karriere er kørt ud på et sidespor, og han er langt fra fordums storhed.

Die Hard-stjernen er gået fra at være en af branchens mest eftertragtede actionhelte til at levere uengagerede præstationer på grænsen til det pinlige i samlebåndsfilm, der produceres direkte til VOD.

Willis har ligeledes fået knapt så pæne ord med på vejen fra kollegaer, der kalder den tidligere Emmy-vinder for decideret usympatisk, doven og grådig.

Senest er skuespilleren blevet hånet for sin optræden i thrilleren Midnight in the Switchgrass, der netop er landet til online køb/leje i Danmark.

Det store spørgsmål derfor: Hvad er der sket med Bruce Willis?

Det prøver vi at dykke ned i denne artikel.

Bruce Willis, A Good Day to Die Hard

'A Good Day to Die Hard' © 20th Centurt Fox

Hvor gik det galt?

Det er svært at pinpointe, hvornår Bruce Willis' karriere for alvor tog en forkert drejning, men 2012 ligner et nøgle år. Her optrådte skuespilleren i Wes Andersons Moonrise Kingdom og Rian Johnsons solide sci-fi-film Looper. Stærke biograftitler, hvor Bruce Willis faktisk leverede to fine og varierede præstationer.

Allerede året efter følger bl.a. Red 2 og A Good Day to Die Hard med Willis i hovedrollerne. Sidstnævnte er den femte film i serien om Willis' ikoniske Die Hard-karakter John McClane, og der er meget få pæne ord at sige om den film.

Begge film viste sig også som fiaskoer ved billetlugerne, der satte spørgsmålstegn ved Willis' evne til at trække publikum i biografen som hovednavn på plakaten.

Det hjalp nok ikke, at Bruce Willis gav en af de mest akavede interviews nogensinde i promoveringen til 'Red 2'...

Sylvester Stallone kalder Willis for grådig og doven

Samme år, i 2013, forlod Willis også The Expendables 3, efter at have været med i de to første som karakteren Church.

Historien går på, at Willis simpelthen forlangte alt for mange penge i løn. Stjernen blev tilbudt 3 millioner dollars for fire dages arbejde, men ville have fire millioner.

Det fik Sylvester Stallone til at kritisere Bruce Willis på Twitter med ordene:

- Grådig og doven… En sikker formular til en forfejlet karriere.

The Expendables 2

På optagelserne til 'The Expendables 2' © Arnold Schwarzeneggers Twitter

Glemmer replikker og bliver fyret

Et par år senere smuttede et nyt, anerkendt projekt fra Bruce Willis. Stjernen skulle medvirke i Woody Allens Café Society som hovedrollen Jesse Eisenbergs chef.

Paparazzifotografier afslørede, at Willis rent faktisk indspillede scener til filmen, men få dage inde i optagelserne blev han fyret og erstattet af Steve Carell.

Den officielle forklaringer lød, at optagelserne kolliderede med et Broadway-stykke, som Wilis var hyret til. Men rygterne går på, at stjernen fik sparket. Han blev fyret, bl.a. fordi han havde svært ved at huske sine replikker.

1 million for få dages arbejde

Grådighed, uvenskab med tætte kollegaer, en fyring og ingen roller i film, der kan sælge eller give anerkendelse. Bruce Willis var i problemer, og til undsætning kommer produceren Randall Emmett.

Med Emmett laver Willis en lang række ensformige film (fx 'Extraction' og 'Marauders'), der er produceret direkte til hjemmevideomarkedet.

De indgår en aftale, hvor Willis får 1 millioner dollars pr. film og til gengæld kun skal arbejder nogle få dage på produktionen.

Willis kan gå tilfreds væk med en pose penge for de små titler, og filmene kan smække den tidligere actionhelt på deres plakater, der trods alt stadig fungerer som et navn. En win-win for dem, men not so much for publikum...

Extraction

'Extraction' © Lionsgate

Konflikt med instruktør

En tydelig metaltræthed kan spores i Bruce Willis’ præstationer. Men hvis du spørger instruktøren Kevin Smith, så stikker det dybere. Måske kan skuespilleren faktisk slet ikke lide at lave film.

Clerks-instruktøren var begejstret, da han fik en mulighed for at lave en film med et af sine idoler, Bruce Willis. Faktisk var han så opsat på det, at Smith sagde ja til at gå over 80% ned i løn.

Men oplevelsen med filmen Cop Out (2010) blev et sandt helvede for fanboy Kevin Smith.

Instruktøren blev nemlig mødt af en yderst arrogant holdning fra stjernen: "Jeg har spillet Bruce Willis i 25 år, tror du virkelig, at du kan fortælle mig noget, som jeg ikke ved?"

I filmen spiller Willis overfor komikeren Tracy Morgan, og det skulle også have ført til flere pinlige øjeblikke, da Willis ikke var i stand til at improvisere sjove replikker.

Konflikterne og problemerne hobede sig op, og Willis dukkede da heller ikke op til filmens afslutningsfest samt nægtede at stille op til fotos til plakaten.

Den åbenmundede Kevin Smith har sidenhen talt om sin oplevelse flere gange offentlig. Han har bl.a. udtalt, at han mener, at filmens kvalitet fik et dyk pga. Willis' negative attitude.

Bruce Willis, Cop Out

'Cop Out' © Warner Bros.

Bruce Willis kan ikke lide at lave film

Willis egne pressefolk har dysset situationen ned. Stjernen har dog selv udtalt sig om filmens problematiske optagelser i 2013 til Time Out Beijing, hvor han kaldte Kevin Smith ”en klynker” og forklarede, at de havde to forskellige tilgange til filmarbejdet. Mens Willis’ lejr også har sagt, at Smith var skæv under indspilningerne.

I Kevin Smiths nye bog fra 2021 reflekterer instruktøren endnu engang over sin konflikt med Bruce Willis, som han kalder doven, og bl.a. skriver:

- ’Cop Out’ kunne have været en fantastiske oplevelse, hvis det ikke var fordi, at jeg mødte ægte mørke (true darkness, red.) i Bruce Willis. Jeg elsker at lave film, og det gør han ikke, overhovedet.

Meget tyder altså på, at Willis simpelthen er kørt træt i arbejdet og i takt med, at tilbuddene fra Hollywoods storfilm er blevet færre, er engagementet også forsvundet. Ligesom han over årene har udviklet en vis attitude omkring sin egen persona, i hvert fald hvis man skal tro Kevin Smiths udtalelser.

Samlebånds-actionfilm

Pulp Fiction-stjernens hæderlige filmoptrædener de sidste fem år kan tælles på en hånd, men man kan fremhæver fx Glass og Motherless Brooklyn.

Willis' forsøg på et mindre comeback som aldrende actionhelt på det store lærred i Eli Roths Death Wish - En mand ser rødt fra 2018 blev en fæl fiasko, både blandt kritikere og publikum.

Siden da har Willis medvirket i film som ‘Survive the Night’, ‘First Kill’, ‘Hard Kill’, ‘Out of Death’, ‘Survive the Game’ og ’10 Minutes Gone’. Ja, titlerne alene skriger, hvilken type film, som vi har at gøre med. Samlebånds-actionfilm fra værste skuffe. Ingen af dem har fået biografpremiere eller formået at få over 20% på Rotten Tomtatoes.

Og hvis man er i tvivl om filmenes kvalitet, så kan man tjekke plakaterne ud, der ligner en copypaste-opgave fra den foregående. En sammenbidt Bruce Willis, der kigger til venstre, og en anden hovedkarakter (formentlig den, som har mest spilletid). Det ligner fx grangiveligt, at plakaterne ’First Kill’ og ’Survive the Night’ har genbrudt samme foto!

Det er vel kun Steven Segal, som kan overgå Willis i ensformige plakater. Heldigvis har Willis ikke ramt Segal-niveauet. Endnu.

Alle filmene er sjovt nok produceret af Randall Emmet, der i øvrigt også har været producer på bl.a. Martin Scorseses værker Silence og The Irishman.

Bruce Willis, plakat


"En spektakulær efterligning af en voksfigur"

Bare inden for de sidste 12 måneder har Bruce Willis medvirker i intet mindre end seks film, og den seneste af dem er altså Midnight in the Switchgrass, der nu kan ses i Danmark.

Filmen er rent faktisk Randall Emmetts instruktørdebut, og selvsamme Emmett har i øvrigt allerede sin næste film på vej - med Robert De Niro og John Malkovich.

Da filmen fik premiere i USA, blev Bruce Willis decideret hånet. Hans præstation blev bl.a. kaldt "en spektakulær efterligning af en voksfigur" og "forbløffende pinlig".

’Midnight in the Switchgrass’ følger to FBI-agenten og en lokal betjent i Florida, der kommer på sporet af en brutal og berygtet seriemorder.

Megan Fox har filmens ene hovedrolle. Men hun var ikke at finde til gallapremieren' og har generelt nægtet til lave presse for filmen. Fox' kæreste, som hun mødte under optagelserne til filmen - og som altså også har en birolle i 'Midnight in the Switchgrass' - musikeren Machine Gun Kelly, har uden filter kaldt filmen for "skrald" på Twitter.

Bruce Willis, Midnight in the Switchgrass

'Midnight in the Switchgrass' © EFO Films

Kom nu Bruce!

Ifølge IMDb har Bruce Willis intet mindre end 13 nye film på vej - alle med tvivlsomme titler (som fx ’Vendetta’ og ’A Day to Die’), så det virker ikke til, at skuespilleren lige foreløbigt finder tilbage på det rette spor i karrieren. Og fred være med det. Men når man nu kender stjernens kvaliteter, så kan man jo kun ærgre sig over, at de ikke blive brugt i bedre projekter.

Vi kan altid sætte en Bruce Willis-klassiker på, og mon ikke ’Die Hard’ finder vej til mange tv-skærme i julen. Hans plads i historiebøgerne er sikret, men det bare trist, at hans sidste kapitel skal tilsmudses af disse middelmådige produktioner og dårlige historier. Og reklamer for DieHard batterier...

Vi krydser fingre for, at en type som Quentin Tarantino tager ham med i sin næste film og lader ham shine, som instruktøren har gjort med så mange ”udbrændte” stjerner før.

Kom nu Bruce, du kan godt!

’Midnight in the Switchgrass’ kan ses på bl.a. Blockbuster.dk.

Inspiration til hjemmebiografen
 

StreamingGuide nyhedsbrev signup billede

 

Luk (Esc)

Siden kan ikke vises ordentligt

StreamingGuide fungerer ikke optimalt i denne browser. Skift venligst til en anden browser, fx Chrome, Firefox, Safari eller Edge, for at få den virkelige oplevelse.