Gå til hovedindhold

Vi anbefaler: De 14 bedste danske gys de seneste 30 år - og hvor de kan streames

Fra blodtørstige vampyrer til morderiske psykopater

bjarke@kino.dk
Skrevet af Bjarke Friis Kristensen


I forbindelse med den biografaktuelle og overnaturlige danske gys Paranoia er vi hoppet i den danske gysergryde og peger således på 14 af de bedste danske gys, siden den første tur med Nikolaj Coster-Waldau som nattevagt i Ole Bornedals gennembrudsfilm fra 1994.

Find dine billetter til 'Paranoia' her.

I gyset ’Paranoia’ ender gymnasieeleven Lulu på hospitalet efter lidt for mange shots. Her ser hun i et split sekund en anden ung kvinde i en seng overfor sig, der råber om hjælp. Da Lulu kommer til sig selv, er pigen væk! Fra dét øjeblik føler Lulu, at nogen eller noget forfølger hende. Samtidig møder hun Mads, der viser sig at kunne se ting, som ingen andre kan.

Mødet mellem dem fører til en vild og risikabel søgen efter svar med konsekvenser for dem begge. Netop Lulu og Mads spilles af nogle af landets nye store talenter, nemlig Zoe Bryan Hertz ('Salsa', 'Drenge') og August Issac Carter ('Hooligan', Equinox').

Herunder anbefaler vi 14 danske gyserfilm siden 'Nattevagten', der er listet i kronologisk rækkefølge. Klik på titlerne for at se, hvor de kan streames.
 

Sidste time

'Sidste time' (Regner Grasten Film)

Nattevagten (1994) og Nattevagten - Dæmoner går i arv (2023)

Ole Bornedals gennembrudsfilm fra 1994 går til gyser-makronerne med en energi, der var stort set ukendt i Danmark i sin tid - og som stadig har fuld slagkraft. Med simple greb og uden effektjageri er overraskelserne konstant inden for rækkevidde, når lighus-nattevagten Martin (Nikolaj Coster-Waldau) går sine runder i den skumle hospitalskælder.

Filmen fik en efterfølger sidste år i form af 'Nattevagten - Dæmoner går i arv', hvor bl.a. Martin vendte tilbage sammen med Ulf Pilgaards skumle karakter. Filmen spreder stadig uhygge i biografen.

Sidste time (1995)

Den danske gyserfilm 'Sidste time' kom i kølvandet på den store succes, som 'Nattevagten' fik i 1994. Filmen handler om en gruppe gymnasieelever, der lukkes inde på deres skole efter lukketid. De begynder at dø én for én - en gal morder er løs. Men hvem er han?

Farligt venskab (1995)

Selv om 'Farligt venskab' måske ikke som sådan emmer af gys, skal den med på listen. For der er nu noget ret så skræmmende ved tanken om, at man forbytter kroppe. Det er netop tilfældet her, hvor den døende læge Dr. Wahlin (Ulf Pilgaard) udvælger en ung mand til sit lyssky projekt om at bytte krop med sit raske forsøgsdyr.

Mørkeleg (1996)

Fire gymnasiekammerater mødes i en mørk og afsides villa for at spille 'Backstabbed'. Et spil, hvor man med elektroniske plasticvåben skal lege med i sin egen skrækfilm. Da den frygtelig morder Flænseren imidlertid er på fri fod i nabolaget, varer det ikke lang tid før legen bliver til blodig alvor!

Sekten (1997)

Mona og Anne er nære veninder, men på det sidste har Anne forandret sig. Det viser sig, at den mystiske dr. Lack er den diktatoriske leder af en uhyggelig sekt. Anne er ude, hvor hun ikke kan bunde, så Mona vil nu gøre alt for at redde veninden.

Nattens engel

'Nattens engel' (Wise Guy Productions)

Nattens engel (1998)

I vampyrgyset 'Nattens engel' møder vi Rebecca, der arver et stort hus efter sin bedstemor. Hun tager både sin bedste ven og kæreste med for at indvie huset med en fest, men da de finder en mystisk bog, begynder uhyggen at brede sig. Rollelisten byder bl.a. på Lene Laub Oksen, Tomas Villum Jensen, Laura Drasbæk, Ulrich Thomsen, Mads Mikkelsen, Nikolaj Coster-Waldau og Thomas Bo Larsen.

Cecilie (2007)

Cecilie ser og hører ting, som ingen andre oplever. Da hun en nat oplever en voldtægt som i et drømmesyn, indlægges hun på psykiatrisk afdeling. Cecilie opdager her en skræmmende sammenhæng mellem sin tilstand og et brutalt mord for år siden.

Flænset (2000)

I den splattede 'Flænset' møder vi Jan, der elsker sin hustru. Men da han en dag opdager sin kones utroskab, slår det klik for ham. Jan dræber nu elskeren. Herfra går filmen sin blodige gang med Jan på morderisk rov. Rollelisten består af bl.a. Thomas Bo Larsen, Jens Okking og Lars Mikkelsen i dette inferno af blod, sex og splat.

Mørke (2005)

Jacob er journalist og på orlov for at skrive en bog. Da hans elskede søster begår selvmord under mystiske omstændigheder, kaster Jacob sig nu ud i sin egen efterforskning. Den bringer ham til den lille jyske flække Mørke, hvor mystikken breder sig. Hvad er mon op og ned i sagen?

Når dyrene drømmer

'Når dyrene drømmer' (Nordisk Film)

Når dyrene drømmer (2014)

Vi møder her den 16-årige Marie, der mobbes på sit arbejde. Hun tør ikke gøre noget ved det, men en dag vågner noget i hende. Et raseri, hun aldrig tidligere har mærket. Samtidig begynder der at vokse pels over hele hendes krop… noget er på færde!

Shelley (2016)

Den rumænske Elena ankommer i dette psykologiske gys til sine nye arbejdsgivere, der bor dybt inde i en svensk skov. Her indgår Elena en aftale om at være rugemor mod en klækkelig betaling. Men graviditeten forløber langt fra normalt. Hvad end der er i gærde, er det ikke naturligt.

Breeder (2020)

Mia er gift med Thomas, som er involveret i et lyssky helsekostfirma, som er skruppelløs i jagten efter foryngelse. Mia finder ud af, at firmaets direktør kidnapper kvinder på brutal vis. På jagt efter sandheden møder Mia en sandhed mere dyster end frygtet.

Speak No Evil (2022)

Vi følger her en dansk familie, som bliver venner med et hollandsk par, da de er på ferie i Toscana. Tilbage i Danmark inviteres familien til at besøge parret i deres hus dybt inde i skoven, hvilket de takker ja til. Men lige så snart de ankommer, er hyggen fra Italien væk. Der er noget helt galt i skovens dyb.

       Inspiration til hjemmebiografen
 

StreamingGuide nyhedsbrev signup billede

 

Luk (Esc)

Siden kan ikke vises ordentligt

StreamingGuide fungerer ikke optimalt i denne browser. Skift venligst til en anden browser, fx Chrome, Firefox, Safari eller Edge, for at få den virkelige oplevelse.