Gå til hovedindhold

6 legendariske gyser-ikoner vender tilbage i nye film i 2022

Ghostface, Leatherface og flere andre vender tilbage

bjarke@kino.dk
Skrevet af Bjarke Friis Kristensen


2022 er året, hvor fans af gys kan se frem til at vende tilbage til hele seks legendariske gyser-franchises. Der bliver således trukket blodige spor tilbage til både 70'erne, 80'erne og 90'erne.

Vi giver herunder en gennemgang af de kommende seks film og franchises - og hvor de kan ses.

Scream 5

 

Scream 5 -  den 3. februar

Første skrig på den blodige menu er en tilbagevenden til Woodsboro med 'Scream' - det femte kapitel i slasher-serien, der tog sin begyndelse med Wes Cravens nyklassiker fra 1996.

I den nye film vender vi således tilbage til byen, hvor det hele begyndt for 25 år siden. En ny række mord tager sit blodige greb i byen: Ghostface er atter på spil!

Vi møder således her en ny gruppe af unge, der nu må se sig som haget vildt af en ukendt person iført den ikoniske Ghostface-maske. Det er dog ikke kun en ny generation, der må tage kampen op.


Tre af de oprindelige overlevere vender nemlig også her tilbage: Den evige overlever Sidney Prescott, betjenten Dewey Riley og journalisten Gale Weathers.

Fortsættelsen er den første i serien uden den nu afdøde gysermester Wes Craven bag kameraet. I instruktørstolen sidder i stedet duoen bag gyseren Ready or Not, nemlig Matt Bettinelli-Olpin og Tyler Gillett.

'Scream', som den bare hedder, har fået en god modtagelse i udlandet, hvor den bl.a. er blevet kaldt den bedste siden originalen.

'Scream' kan ses i biografen fra 3. februar.

 

Texas Chainsaw Massacre

 

Texas Chainsaw Massacre - den 18. februar

Tobe Hooper lavede i 1974 den sidenhen legendariske og brutale klassiker The Texas Chain Saw Massacre, der affødte den ligeledes ikoniske morder Leatherface.

Nu er tiden kommet til endnu en film i franchisen, der allerede har budt på sin del af tilføjelser til det grumme univers.


Denne nye sequel kommer eksklusivt på Netflix og følger en gruppe unge influencere, der kommer til at stå ansigt til ansigt med netop Leatherface og hans brummende motorsav.

Fortsættelsen knitter bånd til originalen ved bl.a. at have Olwen Fouéré indtage rollen som overleveren Sally Hardesty, man mødte i filmen fra 1974. Desuden beskrives den som en direkte fortsættelse lidt ligesom, vi så med Halloween-franchisen for et par år siden.

Fede Alvarez, der tidligere har stået bag det meget vellykkede Evil Dead-remake (mere om den franchise senere) og den hårdslående Don't Breathe, har både skrevet og instureret den nye gyserfilm.

'Texas Chainsaw Massacre' kan ses på Netflix fra 18. februar.

Halloween Ends

 

Halloween Ends – den 13. oktober

2022 byder på endnu en ikonisk seriemorder, nemlig den mutte og maskebærende Michael Myers, som vi allerede har set vakt til live de seneste par år med fortsættelsen Halloween fra 2018 og sidste års Halloween Kills.

Det kommende og tredje kapitel har titlen 'Halloween Kills' og indikerer altså, at her er tale om den indtil videre sidste film i serien i denne omgang.


Filmen vil være den 13. fortælling om Michael Myers’ evige kamp mod Laurie Strode, der som i John Carpenters original fra 1978 atter spilles af Jamie Lee Curtis.

'Halloween Ends' instrueres af David Gordon Green, der også stod bag de to foregående og skrives i samarbejde med Danny McBride, Paul Brad Logan og Chris Bernier.

'Halloween Ends' får biografpremiere den 13. oktober.

Evil Dead Ash

 

'Evil Dead Rise' - afventer premieredato i 2022

Der er med 'Evil Dead Rise' et nyt kapitel på vej i det dæmonsjaskede filmunivers, der begyndte med Sam Raimis The Evil Dead fra 1981.

Siden er det bl.a. blevet til to fortsættelser, en grum gentænkning og en tv-serie, hvor Bruce Campbell vendte tilbage i rollen som Ash.

Optagelserne til 'Evil Dead Rise' er i kassen, hvor filmens instruktør og medforfatter Lee Cronin ('The Hole in the Ground') bl.a. har fortalt, at de har brugt intet mindre end 6500 liter blod i filmen (!).


Bruce Campell vender ikke tilbage som Ash, men fungerer som producer, mens skaber Sam Raimi både har været med til at skrive filmen og ligeledes producere de blodige løjer.

Alyssa Sutherland og Lily Sullivan spiller to søstre, der genforenes, men snart står ansigt til ansigt med både ækle dæmoner samt en kamp på liv og død.

Selvom 'Evil Dead Rise' måske ikke som sådan er en direkte fortsættelse til de tre første film, der udover 'The Evil Dead' også består af Evil Dead II og Army of Darkness, vil den trække tråde tilbage til dem, men altså ikke til rebootet Evil Dead fra 2013.

'Evil Dead Rise' får eksklusiv premiere på HBO Max i 2022.

 

Prey 2022

 

'Prey' - afventer premieredato 2022

Arnold Schwarzenegger tog i 1987 for første gang kampen op med det fæle rummonster, der kendes som predator. Siden er det blevet til en håndfuld film, hvor det monstrøse bæst atter har spredt skræk og rædsel.

Vi skal dog ikke længere tilbage end til 2018, hvor vi fik Shane Blacks The Predator. Nu står den så på et nyt reboot af franchisen, der har fået titlen 'Prey'.

Filmen er instrueret af Dan Trachtenberg, der bl.a. har den intense 10 Cloverfield Lane på sit CV.


'Prey' udspiller sig for 300 år siden, hvor vi møder krigerinden Naru, som spillers af Amber Midthunder, skal tage kampen op med rumvæsenerne.

Filmen siges således at være en prequel til den første film og samtidig vil fortælle historien om første gang, de dræberklare predators kom til Jorden.

'Prey' får eksklusiv premiere på Hulu i USA. Vi forventer derfor at kunne se filmen på Disney+ i 2022 i Danmark.

Hellraiser 1987

 

'Hellraiser' - afventer premieredato 2022

Clive Barkers sadistiske Hellraiser fra 1987 er den første film i den brutale gyserfranchise, der er baseret på Barkers egen novelle 'The Hellbound Heart'.

Den første film introducerer de smerte-søgende og læderklædte Cenobites, herunder Pinhead, som også er blevet franchisens sømmede ansigt udadtil.

'Hellraiser' har fået et utal af efterfølgere med den ikoniske Pinhead i centrum. Men den næste og nye kapitel starter man historien forfra og vender tilbage til Clive Barkers oprindelige forlæg.


Titlen er derfor også blot 'Hellraiser'. David Bruckner, der også har gysere som The Ritual og The Night House på sit CV, instruerer filmen, der skulle være i kassen. Baseret på et manuskript af David S. Goyer ('The Dark Knight' & 'Blade II'), mens selveste Clive Barker er ombord som producer.

Filmen må ikke forvekslet med den kommende Hellraiser-serie, som også er på vej til HBO Max med bl.a. Halloween-instruktør David Gordon Green.

'Hellraiser' står til at få eksklusiv premiere på Hulu i år, derfor forventer vi at se filmen på Disney+ i 2022 i Danmark.

Inspiration til hjemmebiografen
 

StreamingGuide nyhedsbrev signup billede

 

Luk (Esc)

Siden kan ikke vises ordentligt

StreamingGuide fungerer ikke optimalt i denne browser. Skift venligst til en anden browser, fx Chrome, Firefox, Safari eller Edge, for at få den virkelige oplevelse.