Gå til hovedindhold

De 5 skøreste genindspilninger af danske film og serier

Udlandet laver deres egne versioner af danske succeser

Skrevet af Emil Blæsild Johansen


Vi danskere fylder ret godt på den internationale scene når det kommer til film og tv-serier.

Der er mange danskere både foran og bagved kameraet i store udenlandske titler, og samtidig oplever dansk fiktion også international succes.

Ét sted, hvor vi kan se, at danske film og serier gør det godt uden for landets grænser, er når de danske titler bliver genindspillet i andre lande.

Som Gustav Möllers Den Skyldige med Jakob Cedergren, der er udkommet på Netflix i en amerikansk version med Jake Gyllenhaal. Og samme Gyllenhaal spiller hovedrollen i Ambulance, der også bygger på en dansk film - denne gang Ambulancen fra 2005.

På samme måde er der angiveligt også udenlandske versioner på vej af de utroligt populære film Druk og Dronningen.

Der er dog også en del eksempler på genindspilninger af danske film og serier, der af den ene eller anden årsag kan siges at være decideret skøre. Vi har her samlet fem titler, vi synes passer ind i denne kategori.

klassekokous.jpg

Klassefesten / Luokkakokous

Den danske komedie 'Klassefesten' samlede for første gang vennerne Niels, Andreas og Thomas, da de skulle til reunion på deres gamle gymnasium.

Sidenhen er de igennem blevet ført sammen båder en 2’er og en 3’er, hvor de gang efter gang lokker hinanden ud i alverdens dumme problemer.

Filmene med Nikolaj Kopernikus, Troels Liby og Anders W. Berthelsen blev en stor succes hjemme i Danmark, hvilket skabte en interesse uden for landets grænser.

Således besluttede et finsk filmselskab at lave deres egen version med filmen 'Luokkakokous', der er baseret på de danske film.

Også i Finland blev det en enorm succes, og der nu også er oppe på tre film. Den sidste af de tre blev endda instrueret af den store finske instruktør Renny Harlin, der også står bag Hollywood-film som Die Hard 2 med Bruce Willis og Cliffhanger med Sylvester Stalone.

adamsfedeæbler.jpg

Adams Æbler / Abbi Fede

Det er nok de fleste der har set, eller som minimum kender til Anders Thomas Jensens komediedrama 'Adams æbler' fra 2005.

Filmen med bl.a. Mads Mikkelsen og Ulrich Thomsen handler om nynazisten Adam, som dømmes til at udføre samfundstjeneste i en lille kirke. Her møder han den ukuelige præst Ivan, som udfordrer Adams livssyn.

Det er højst sandsynligt de færreste, som ved, at Adams æbler i 2020 udkom i en italiensk/østrigsk udgave med titlen 'Abbi Fede', der direkte oversat betyder ”Hav tro”.

Bortset fra at Adam nu hedder Adamo – ja, meget italiensk – så er filmens plot fuldstændigt det samme som i den danske original.

thebrodge.jpg

Broen / The Tunnel / The Bridge / Most / The Bridge (Malaysia) / Der Pass

Den dansk/svenske krimiserie 'Broen' må siges at være en massiv succes – både herhjemme i Norden, men også ude omkring i verden. Serien, der følger mordefterforskninger på tværs af landegrænser, var eksempelvis for nyligt inkluderet, da BBC lavede en top-100 over de bedste serier i det 21. århundrede.

Broen er da også et godt et eksempel på nordic noir-genren, som har fået opmærksomhed i hele verden, og serien er endda lavet i hele fem nye versioner rundt omkring.

Således er der lavet serier om mord på grænserne mellem England og Frankrig, USA og Mexico, Estland og Rusland, Malaysia og Singapore og Tyskland og Østrig i serierne 'The Tunnel', 'The Bridge', 'Most', 'The Bridge (Malaysia)' og 'Der Pass' – alle sammen baseret på vores dansk/svenske original. Ret vildt!

caththatklatretøs.jpg

Klatretøsen / Catch That Kid

Med 'Klatretøsen' fik den danske skuespillerinde Julie Zangenberg sit store gennembrud som blot 13-årig tilbage i 2002. I filmen, som er skrevet af Nikolaj Arcel (En kongelig affære), følger vi pigen Ida, der vil forsøge at røve en bank. Hun har nemlig brug for pengene til at betale for en livsnødvendig operation til sin far. Ida er heldigvis utroligt dygtig til at klatre, hvilket hun får brug for, hvis missionen skal lykkes.

Blot to år efter 'Klatretøsen' udkom skulle det dog vise sig, at historien om den klatrende bankrøver ikke var færdig med at skabe nye stjerner.

I 2004 udkom filmen nemlig i en amerikansk version, 'Catch That Kid', hvor ingen andre end Twilight-teenage-ikonet Kristen Stewart spiller hovedrollen, som denne gang hedder Maddy.

Det var blot femte gang Stewarts navn kunne ses på en rolleliste, og det var samtidig første gang hun optrådte i en hovedrolle.

juklovn.jpg

Klovn / Jeuk

Der er af en eller anden grund bare noget helt vildt sjovt ved at følge de utroligt akavede og tåkrummende situationer, som Casper Christensen og særligt Frank Hvam udsættes for i den populære serie 'Klovn'.

Én af de ting som kendetegner Klovn er, at Casper, Frank og de andre kendte i serien stiller op under eget navn og spiller dem selv i mere eller mindre karikerede udgaver.

På samme måde som man kan se det i den amerikanske serie Curb Your Enthusiasm med Larry David - som var inspiration til 'Klovn'. Men 'Klovn' har også været med til at inspirere andre i udlandet.

I Holland har man således lavet serien 'Jeuk' (dansk: ”kløe”), der er baseret den danske serie.

Her møder vi vennerne Thomas og Peter, der ligesom Casper og Frank igen og igen ender i pinlige situationer.

I 'Jeuk' deler karaktererne også navn med skuespillerne, mens man også møder en række hollandske kendisser – præcist som i 'Klovn'.

Inspiration til hjemmebiografen

Vil du have streamingguides og nyheder i din indbakke? Få vores nyhedsbrev.

Ja, jeg accepterer StreamingGuide af kino.dk's markedsføringssamtykke
Luk (Esc)

Siden kan ikke vises ordentligt

StreamingGuide fungerer ikke optimalt i denne browser. Skift venligst til en anden browser, fx Chrome, Firefox, Safari eller Edge, for at få den virkelige oplevelse.