Gå til hovedindhold

De 10 bedste gyserfilm de seneste 10 år

'A Quiet Place 2' rammer snart biografen

bjarke@kino.dk
Skrevet af Bjarke Friis KristensenVi er de seneste 10 år blevet beriget med en lang række gysende grumme og blodigt formidable gyserfilm. I forbindelse med den biografaktuelle A Quiet Place 2 har vi derfor valgt at pege på de 10 bedste gyserfilm i perioden 2011 til 2021. Dem finder du listen herunder i den rækkefølge, de er udkommet.

Du kan købe dine billetter til 'A Quiet Place 2' her:

'A Quiet Place 2' er opfølgeren til A Quiet Place fra 2018, hvor verden er blevet invaderet af glubske monstre, der dræber ved den mindste lyd.

Efter begivenhederne i den første film bevæger Evelyn og hendes børn sig væk fra deres engang trygge hjem med et håb om, at de kan dele deres nyfundne våben mod monstrene med andre overlevende. Faren lurer dog stadig konstant - og ikke kun i monstrøs form.

Her er de 10 bedste gyserfilm 2011-2021:

The Conjuring (Warner Bros.)

 

The Conjuring (2013)

I denne overnaturlige gyser følger man en lille familie, der flytter ind i en øde landejendom. Snart begynder der dog at ske mystiske ting, der kun tager til i grusomhed. Familien opsøger derfor to efterforskere af paranormale begivenheder, Ed og Lorraine Warren.

De to finder snart ud af, at huset er hjemsøgt af et dæmonisk væsen. Det bliver starten på et velfortalt gys, der balancer neglebidende godt mellem underspillet gys og det mere bombastiske gru.

Du kan streame 'The Conjuring' her.

It Follows

 

It Follows (2014)

Man følger i denne originalt tænkte skrækfilm den unge Jay, som møder en sød fyr. De har sex, men Jay får efterfølgende en frygtelig besked. Hendes date fortæller, at han har smittet hende med en forbandelse. Et ansigtsløst væsen vil nu forfølge hende, indtil hun selv har sex med en anden og hermed overfører ondskaben.

Nu må Jay gøre alt for at overleve og får hjælp af sine venner. 'It Follows' blev på kort tid et gyserfænomen, der bl.a. nytænkte slasher-genren, mens inspiration fra eksempelvis den japanske The Ring er tydelig samt klare tråde til 80’ernes gys.

Du kan streame 'It Follows' her.

Goodnight Mommy (2014)

 

Goodnight Mommy (2014)

Den isnende uhyggelige gyser 'Goodnight Mommy' er en intens og atmosfæremættet sag, der snor sit gys om en magtkamp mellem en mor og hendes to drenge, et par enæggede tvillinger. De bor sammen i hus langt ude i en skov – en setting, der bl.a. er med til at afføde den grumme grundstemning.

Da tvillingernes mor kommer hjem fra en ansigtsoperation med ansigtet skræmmende skjult i bandager, begynder de at tro, at det ikke længere er deres rigtige mor. Herfra indskriver filmen sig formidabelt i en lang tradition af gys om onde børn, der hævner sig på voksenverdenen.

 

The Babadook

 

The Babadook (2014)

Det klaustrofobiske og dramatiske gys er i højsædet i dette australsk-canadiske gyser-hit om en enlig mor og hendes 7-årige søn, der bliver besat af en skræmmende ”bogeyman”. Der leges således her med klassiske elementer som ondskaben, der gemmer sig i skyggerne - det med bl.a. veloplagt finesse for det afdæmpede gys.

'The Babadook’ er Jennifer Kents imponerende instruktørdebut, som i stedet for eksplicit gru og jump scares skaber frygt igennem filmsproglig opfindsomhed og stor psykologisk dybde.

Du kan streame 'The Babadook' her.

The Witch

 

The Witch (2015)

Det er med tiltagende intensitet og skræmmende stemning, at gyserfilmen 'The Witch' fortæller historien om en familie i 1600-tallets New England, som falder i unåde og derfor udstødes fra deres landsby. Deres nye øde hjem i skoven bliver snart vendt til et mareridt, da deres nyfødte barn en dag forsvinder.

Er det en glubsk ulvs værk eller måske én af de hekse, som ifølge rygterne holder til i skovens mørke? Således tiltager en engagerende paranoia hos både den desperate familie og publikum med dette knugende portræt af en familie i opløsning.

Du kan streame 'The Witch' her.

Train to Busan

 

Train to Busan (2016)

I denne adrenalinpumpende og sydkoreanske zombiefilm følger man en fraskilt forretningsmand, der følger sin datter på en togtur til hendes mor. Det godt fyldte tog kører fra Seoul mod Sydkoreas næststørste by, men netop som toget kører afsted, udbryder en zombie-epidemi!

Det viser sig snart, at en glubsk gæst er om bord, så nu må de mange passagerer kæmpe for livet og strategisk bevæge sig fra togvogn til togvogn. Det er med action-schwung og blodigt gys, at den højspændte 'Train to Busan’ fræser derudaf og neglebidende griber grådigt fast i halspulsåren på sit publikum.

Du kan streame 'Train to Busan' her.

Hereditary

 

Hereditary (2018)

Det dystre depressions-gys 'Hereditary' er historien om familien Graham, der efter bedstemoren Ellens død begynder at opleve mystiske ting. En dag rammes familien af endnu en tragedie, der splitter dem ad. Midt i sorgen begynder familiens mor at opsøge alternative måder at komme i kontakt med de afdøde.

Det skulle hun dog aldrig have gjort, for hun kommer nemlig på sporet af en skræmmende familiehemmelighed, mens ondskaben blot tager lavmælt men sikker til i denne imponerende spillefilmsdebut fra instruktøren Ari Aster.

Du kan streame 'Hereditary' her.

A-Quiet-Place-SG.jpg

 

A Quiet Place (2018)

Det er med et godt greb om både intensitet, gys og monster-action, at 'A Quiet Place' udspiller sig i en ikke så fjern fremtid. Verden er her ramt af en monster-epidemi, der betyder, at den mindste lyd kan slå dig ihjel. Familien Abbott har isoleret sig på deres gård, hvor de har taget så mange forholdsregler som muligt for at overleve, men problemerne hober sig op.

Filmen er instrueret af John Kransinski, der også ses på rollelisten med sin hustru Emily Blunt, hvor de faktisk spiller mand og kone. Det er netop forældrerollen, som bliver tematiseret - for hvor langt vil du gå for at beskytte dit barn?


Du kan streame 'A Quiet Place' her.

Midsommar (2019)


Midsommar (2019)

For anden gang finder man en film af Ari Aster blandt listens 10 flim. For med sin blot anden spillefilm imponerer han på ny med et gys, der modsat den mørke debut 'Hereditary' udspiller sig i gysende dagslys. Man følger her et amerikansk par og deres venner, som rejser til det idylliske Sverige for at fejre årets længste dag, nemlig Midsommar.

Astrid Lindgrens ellers idylliske hjemland forvandles dog snart til rendyrket ondskab og okkult mysticisme. Grufuldt, eksplicit og grundlæggende spændende.

Du kan streame 'Midsommar' her.

Us (2019)


Us (2019)

En af nyere tids helt store gyserhits er den genre-blandende Get Out. Det er dog ikke Oscar-vinderen, men derimod Jordan Peeles anden film, som får en plads blandt de 10 film. Det gør den bl.a. fordi, den med sin både ambitiøse og detaljerigt minutiøse fortælling både griber publikum skræmmende hårdt om struben, mens der også leveres grafisk gru for fuld pedal.

Filmen handler om kvinden Adelaide, der tager sin familie med på en sommerweekend i Santa Cruz. Adelaide er dog hjemsøgt af et trauma fra sin fortid, der snart indhenter hende, mens familien en aften får besøg af fire mystiske personer. Hvem er de? Og hvad vil de? I hvert fald ikke rare ting!

Du kan streame 'Us' her.

Inspiration til hjemmebiografen

Vil du have streamingguides og nyheder i din indbakke? Få vores nyhedsbrev.

Ja, jeg accepterer StreamingGuide af kino.dk's markedsføringssamtykke
Luk (Esc)

Siden kan ikke vises ordentligt

StreamingGuide fungerer ikke optimalt i denne browser. Skift venligst til en anden browser, fx Chrome, Firefox, Safari eller Edge, for at få den virkelige oplevelse.