Gå til hovedindhold

5 skjulte film-skatte på Netflix

Fra komik og fransk auteur til krigsklassiker og et af gyser-genrens bedste chok!

bjarke@kino.dk
Skrevet af Bjarke Friis Kristensen


Du kender sikkert det der med at lede og lede efter aftenens film i hjemmebiografen. Udvalget af stort og mulighederne mange. Så hvad gør man lige?

Vi har gravet en smule dybere på Netflix og her fundet fem skjulte film-skatte i forskellige genrer - fra action-komik og eksplosiv krigsklassiker til et overset gys og fransk satire.

 

smokey and the bandit 1977

 

Smokey and the Bandit (1977)

Action-komedien 'Smokey and the Bandit' - med den herlige danske titel 'Det vilde ræs' - har en svært charmerende Burt Reynolds i hovedrollen som den kække Bandit, som konstant har politiet i hælene.

Filmen emmer af de lystige 70'ere og ikke mindst drønende biler, hvor både lattermuskler og adrenalinen sættes i sving.

Rollelisten byder udover Burt Reybolds' ikoniske overskæg på andre kulørte og muntre karakterer, bl.a. Jackie Gleason som Sheriff Buford T. Justice og ikke mindst en sød Sally Field. Filmen fik desuden fortsættelser i henholdsvis 1980 og 1983.

 

the lure 2015

 

The Lure (2015)

Den H.C. Andersen-inspirerede 'The Lure' er en underholdende og farverig fusion af coming-of-age, gys, fantasy og musical samt en varm hyldest til 80'eres glamourøse polske popkultur.

'The Lure' foregår i det kommunistiske Warszawa i slutningen af 80'erne, hvor to menneskeædende havfruer, Golden og Silver, for en gangs skyld vælger at indstille jagten og i stedet følge de nye potentielle ofre, Mietek og hans forældre, ind i deres verden - mere præcist danseklubben Adria.

Golden synes dog ikke at kunne kurere sin smag for menneskekød, hvorimod Silver udvikler følelser for unge Mietek.

 

guns of navarone 1961

 

The Guns of Navarone (1961)

'The Guns of Naverone' er J. Lee Thompsons filmatisering af Alistair Macleans succesroman om en lille gruppe selvsikre britiske soldater, der under 2. Verdenskrig sætter kursen mod en nazistisk borg i græsk territorium. Missionen er at tilintetgøre to enorme kanoner.

Udover flot udført action og storslåede scenarier, er bl.a. også filmens rollebesætning med til at løfte filmen til klassikerstatus. Her finder man bl.a. David Niven, Gregory Peck, Anthony Quinn og Anthony Quayle. Soldaternes nærved umulige klatring op ad en stejl klippeskråning hører til en af filmens absolutte højdepunkter.

Krigsfilmen vandt da bl.a. også en Golden Globe for Bedste film og en Oscar for Bedste special effects, mens den yderligere fik hele seks Oscar-nomineringer, herunder bl.a. for Bedste film.

 

Sitcom (1998)

 

Sitcom (1998)

Den franske filmskaber François Ozon er en af nyere tids mest produktive, interessante og alsidige instruktører. Det vidner titler som bl.a. Min nye venindeFrantz, Ung og smuk og Sommeren '85 alle om.

Her peger vi imidlertid på den franske auteurs spillefilmsdebut som en af de oversete filmskatte på Netlix, nemlig det romantiske komediedrama 'Sitcom'.

Man møder i filmen en mere eller mindre almindelig overklassefamilie. Freden varer dog ikke ved, da faderen en dag vælger at øge familien med et kæledyr i form af en rotte! Det bliver starten på sin del af satiriske stridigheder.

 

the exorcist 3 1990

 

The Exorcist III (1990)

En overset gyser-efterfølger til Williams Friedkins mesterværk The Exorcist fra 1973. Man følger her en kriminalbetjent, der forsøger at opklare en række brutale mord. Alt sammen krydret med overnaturlige begivenheder og en isnende olm sindssygeanstalt.

Udover at være et oprigtigt skræmmende gys, der bl.a. leverer et af genrens bedste chok, finder man også et par i særklasse stærke præstationer fra en sammenbidt George C. Scott som efterforsker, mens karismatiske Brad Dourif får hårene til at rejse sig i skikkelse af en grum seriemorder.

William Peter Blatty skrev bogen, der dannede forlæg for originalen. I denne yderst vellykkede efterfølger sidder han både i instruktørstolen og har forfattet denne måske lidt småglemte gyser.

 

Inspiration til hjemmebiografen

Vil du have streamingguides og nyheder i din indbakke? Få vores nyhedsbrev.

Ja, jeg accepterer StreamingGuide af kino.dk's markedsføringssamtykke

Relaterede nyheder

Luk (Esc)

Siden kan ikke vises ordentligt

StreamingGuide fungerer ikke optimalt i denne browser. Skift venligst til en anden browser, fx Chrome, Firefox, Safari eller Edge, for at få den virkelige oplevelse.